Gott slut!

Idag har vi årets sista dag.

Nu ska vi bara avrunda året med den sk årskrönikan där det mesta av eländet som man förträngt ska upp till ytan igen.

Visst, det finns ju en del positivt också. Jag tänker då på sådana som det gått extra bra för.                     

Vladimir Putin är väl ett skolexempel på en som har lyckats, eller vad sägs om att för åtta år sedan ha en lön på ca 4000 sek till att idag ha lyckats spara ihop ca 150 000 000 000 (= 150 miljarder).  Och att sedan hinna med att ordna långtidsboende under 25 år åt rysslands tidigare rikaste "oljegurka" är väl även det en prestation i sig. Det kallas "sovjetskji kapasitetskji" och ingår i FSB,s (fd KGB) utbildning i St Petersburg.

Släng er i väggen handelshögskolan!

Tänk på makten och ärligheten och var rädda om varann
/egon

Nytt datum!

Om man gör något lite udda under julen så brukar det vara lättare att dra sig till minnes just DEN JULEN.
Denna jul lär vi komma ihåg, vi passade ju på att ha spy och kräksjuka i en liten vecka under julhelgen. Detta har jag bloggat om tidigare.

Vi har haft "skitkul", om nu någon annan skulle ha en avvikande mening i det fallet.
Vi hade laddat för en större utfordring av 15-20 personer, men gissa om det var försynta matgäster.
Det skulle visa sig att huvudintresset var att köa till vår enda toalett.

Nu är detta historia och gästerna (barn och barnbarn) ska ha nått sina hemmahamnar i Stockholm och Linköping om någon timma, det är bara våran Sara, "lillan" nu fyllda 28 som når sin hemmahamn i morgon. Hon är bosatt i London.

Själva har vi återgått till vårt Gobdejaur.
Yttertempen visar på minus tolv grader i skrivandets stund.

Nu vankas det middag på restprodukter, och faktiskt så kan vi nog reda oss in på 2008 med ouppäten julmat.
En del av julmaten har vi tvingats att "märka om" för att bli av med eländet!

Var rädda om varann
/egon


Vaddå julefrid!

Idag skriver vi annandag jul.
Är det ofrivillig bullemi då man får återse maten något senare, och den kommer på återbesök samma väg som der gick in?

Vaddå spysjuka - eller ett medhaft "julfirarsyndrom" eller är det den "lede fi" som spybombar vårt alldeles privata uppsamlingsläger.

Misstanken vilar tungt på en söderifrån upptransportera spybacill, detta då man hade den första explosionen redan efter någon mil av resan, åksjuka? Den brukar sällan smitta. 

Nåväl, hur som helst så har vi nu en uppsamlingsplats UTOMHUS för mattor, kläder, sängutrustningar mm, sådant som kan anses som förbrukat eller avsett att genomgå en sanering.
Snart ska jag iordningsställa en hög för förbrukade människosopor, vissa ser ut att vara förbrukade, den gör vi direkt på släpet...

Jag fryser. Det kyler på i skuffen på cittran, men i gengäld räknas MIN sovplats som garanterat bakteriefri.

Ha en god fortsättning på julen och VAR RÄDDA FÖR VARANN.
/egon

Invasionen!

Dom är här nu. Dom dök upp sedan mörkret fallit. Först hörde vi bara ett motorljud, sedan slog det i bildörrar, sedan stampar dom på bron. Det var inga "tre bockarna bruse", utan lät mer som tretton bockarna bruse. In kommer LENA, INGVAR, VERA, KALLE, SARA, GUNNAR, ANNA, ANTON, EDVIN, ALFRED, HENRIK, IVAR och AGNES.
Det var för sent att fly så vi  insåg att NU ÄR DET JUL. 

Under nattens tysta timmar så påminner huset om en uppsamlingsplats för skadade efter en invasion.

Att det är trångt men trevligt, och att vi mår.

Osökt kommer jag att tänka på pappas enorma potatisland som skulle handgrävas vid potatisskörden, vilket drömläge detta varit...

Javisst, jag glömde ju att i morgon så kommer ANDERS, ANETTE, IDA, VILLE, SARA och JENS.

Då blir vi tjugoen runt julbordet.

Förresten så har jag och min hustru inte inhandlat en enda klapp, detta mest för att kolla om någon skulle dyka upp ändå.

Trängs och trivs och var rädda om varann
/egon
                                                                                  G O D  J U L !Hatten!


För tiotalet år sedan investerade jag i en hatt.
Anledningen var att jag skulle företa en resa till Madrid och övervara en mässa, och hade sedan tidigare en överrock som gärna ville trivas tillsammans med en hatt.
Jag har en känsla att jag då det begav sig mest liknade en korsning mellan Al Capone och Humprey Bogart och Gobdejaurgubben.

Efter hemkomsten så försvann hatten till något av husets gömslen. Där har den nu legat i alla år tills min hustru sökte bland julsakerna, DÄR VAR HATTEN.

Den har nu återtagit sin rätta plats på den numera helvita hjässan.
Redan då visste jag att den var värd sina 650:-

Håll i hatten och var rädda om varann.
/egon

Vi vinner!

Inatt hade jag svårt att hitta rätt väg till insomnandet. Länge låg jag vaken och lät tankarna fara i alla riktningar. Jag tänkte på kalhyggena som ökar i ett rasande tempo runt vår by. Ofta kom dom tillbaka till det nu så populära ämnet, "KLIMATHOTET".

Rapporterna från klimatkonfrensrna är entydiga.
"Jordklotet har fått feber" "polarisen har smält inom sju år" "amazonas kommer att brinna", "Kinas utsläpp fördubblas inom tjugo år", en undersökning visar att 80% tror att vi INTE lyckas hejda den annalkande klimatkatastrofen.

Alla kan vi väl vara överens om att vi för ett veritabelt krig mot vår egen planet, och allt tyder på att vi kommer att vinna.
Det måste vara första gången i världshistorien som de som startat kriget önskar att man ska förlora detsamma.
Det är inte ofta det känns bra att vara till åldern kommen, men...

Var rädda om varann och vårda naturen
/egonGränslöst!

Idag tog vi en julgran.
Nej vi stal ingen gran, vi bara tog den. Ni förstår att när det gäller julgranar så stjäl man inte, man bara hugger en gran på en mark. Det är en form av legal expropiation. Förmodligen så har det med julefriden att göra, för vem vill bråka med vem i juletid.

Jag har även för mej att marken där granen stod har ärvts från någon annan...
Jag är inte heller alldeles övertygad om att jag befann mig på den mark där jag befann mig.

Nog för att vi noggrant tittade oss runt omkring när vi hämtade VÅR gran, men detta hade inget med eventuellt avslöjande att göra, utan berodde på en viss osäkerhet angående granens rätta utstrålning. Det fanns ju flera granar i området.
När vi med långa benet före hastade mot bilen så kom jag att tänka på några ord av Torgny Lindgren: "bakåt är den enda riktning du icke ska titta åt".

Väl hemma så kunde vi konstantera att vi blivit ägare till en omåttligt vanskapt granvarelse.

Var rädda om varann
/egon
 

Gör som experterna!

Är det årstiden, åldern eller hälsoläget som gör att jag har så svårt att gå i takt med alla hurtbullar.
Till och med Lucia tyckte jag såg en aning trögstartad ut nu på morgonen. Men ingen tvekan om att ljusdrottningen spred sköna toner i sin kylslagna omgivning.

Jag skyller på hälsoläget. Inte blir det så mycket bättre av att lyssna på klimatrapporter om smältande isar och om hur naturkatastroferna har fördubblats på tjugo år. Vi lär ha 4-500 naturkatastrofer i världen per år enligt dom som vet.

Dom vet också att i bara en storstad i Kina så ökar antalet nya bilar med trettiotusen styck PER DAG.
D.v.s lika många bilar som finns i en svensk småstad. Dom är många och produktiva i mittens rike.

Har ni VERKLIGEN funderat över om vi har en chans att balansera klimathotet, är inte bara Kyotoavtal och Balimöten en slags "dårarnas försvarstal"?  Kan vi stoppa utvecklingen? Kan vi halvera de negativa utsläppen inom en rimlig tid?
Vi får väl göra som dom som vet, vi får GISSA.

Nu ska jag gå och trilla köttbullar med favorithustrun. Men vi är lite osäkra på om det är klokare att använda järnspis eller elspis vid stekningen...

Ha en bra dag och var rädda om varann
/egon


Urlakad sill!

 En av mina favoriter i juletid är julsillen. Denna fiskart som har så många namn men absolut inte får förväxlas med strömming. Dom är dock av samma fiskart.
Sillen har en köttmängd som uppgår till ca 70% medan strömmingens köttmångd ligger på endast 58%.
Det som kallas "norsksill" "islandssill" "ishavssill" eller "fetsill" är den sill som lämpar sig till julens inläggningar.

I veckan som gick hade en butik i Byske fått hem en tunna sill som vi omgående gjorde oss till delägare i, åtminstonde till ett kilo av innehållet.
Nu efter ett dygn i blötläggning och två dygn som inlagd börjar nämnda sill vara en bristvara, nej inte i Byske men väl i sillskålen hemmavid. Den sillen visste var den tog!

På onsdag ska vi fylla på råvarulagren igen, då har vi snart nya inläggningar på gång. Ni glömmer väl inte att de senaste forskarrönen talar om att 80 gram fiskkött per dag håller många sjukdomar utanför dörren.
Förmodligen så stannar ens vänner som inte är av "fiskätartyp" även dom utanför dörren, detta kan möjligen vara det enda negativa med sillen.
Och hur mjuka och sköna blir inte händerna av sillhanteringen, HANDLOTION PÅ TUNNA FÖR 34:- KILOT.

Se nu till att julstöket inte förvandlar er själva till en URLAKAD SILL.

Var rädda om varann
/egon

Färs(k).

ICA-affären kommer om möjligt att malas ned till sina minsta beståndsdelar. Den kommer att stötas och blötas till oigenkännlighet.  Hela affären kommer att likna en fars på en färs.

Att varor märks om eller packas om i butikerna verkar för vissa vara något helt otänkbart, jag upplever att detta otänkbara för mej alltid har varit något ganska uppenbart.
 Brukar ni skänka en tanke till den goda julmaten som åker ut och in på julborden?

Det skedda är ett oskick och i högsta grad ett svek mot kunden. Det är brott emot livsmedelslagarna o.s.v
 Men handen på hjärtat, hur ofta hör man att någon farit illa av det dom köpt över svensk matvarudisk, sällan om någonsin.
Samtidigt så har de flesta som semestrat utomlands drabbats av besvärliga magåkommor som näst intill upplevts som ganska "normala". Åtminstonde ingen stor överraskning.

Samma dag som Janne Josefsson gav sig på ICA så stannade vi till på en butik uppe i Markbygden, nej ingen ICA.butik. Det var en Nära Dej butik. Vi köpte en ring korv som vi vid hemkomsten upplevde som "inte helt färsk".
Sista förbrukningsdag var samma dag. Men vi upptäckte att den ena märklappen var överklistrad så vi gav oss till att undersöka saken.
Gissa vad som fanns under, jo orginalmärkningen som sa att sista förbrukningsdag var dryga två veckor tidigare.
Vi stekte lite extra hårt då vi gav oss på den. Men trots allt så var vi nog surare än korven, just då!

Alltså - inte helt ovanligt med diverse datumjusteringar.

Var rädda om  varann
/egon


Kulturafton!

Igårkväll var vi kulturella. Vi deltog i en KULTURAFTON i Ljusträsk Byastuga. Det var i sanning en något udda kulturafton. 
Kultureliten var en halvdansk vissångare, bosatt i Köpenhamn och polare med Torsten  Bergman, en trubadur som föddes i Tjappsåive för 45 år sedan, numera bosatt i Arvidsjaur, hans fru och liten dotter samt en diktare och poet med namnet Wallström. (har en diktsamling som heter "de 4 årstiderna")
Det var gitarrer och mäktiga stämmor.

Alla vi sju (7) deltagande åhörare klappade i händerna så det lät som minst 10 personer. Med det vill jag ha sagt att kulturlivet i Ljusträsk går på sparlåga.
Det var första även gången dom spelat för någon som kommit en mil enkel väg på skoter för den kulturella tankningen, det tyckte dom var häftigt.

För att göra det hela ännu häftigare så förklarade vi att detta var tur nr 2 denna dag, vi hade ju avslutat datakursverksamheten tidigare på dagen. Det blev fyra förkovrande mil på Lynxen.

Vi hade även ett lotteri om 100 lotter x 5 kronor. Till detta fanns ett prisbord med sex vinster, samtliga lotter såldes och undertecknad blev ägare till en julkarott för julsillen samt en "fulsnygg" ljusstake.
Investeringen var en 8-lotters.

Nu har den "glesa" glesbygden fått sitt så nu kan vi börja spana efter jultomten.

Tänk på kulturen och var rädda om varann
/egon

Måndagmorgon i Ö:a Gobdejaur!

Om någon nu går i den tron att en måndag i Ö:a Gobdejaur skulle vara annorlunda än en onsdag, en lördag eller någon annan valfri veckodag så vill jag hävda att så inte är fallet.

Man vaknar som vanligt någon timma innan det man BORDE ha vaknat, får fyr i spisen och vissa dagar även i murspisen i vardagsrummet.
Morgonnyheterna på ettan och på med hurran.

Kollar framför verandan om det har snöat. Några centimeter har kommit under natten, temperaturen idag visar minus nio grader. Väderkollen har blivit lika viktig och inövad som att äta och dricka.                                               

Räven har gjort en spårlöpa framför bron, han har nog vädrat lite gäddrens som hänger på brostolpen.
Tar med en fylld vedkorg som står på bron och tömmer i vedlåren.

Nu vill kroppen få sitt, men först så tar jag en tur på stigen bakom vedbon, där markerar jag revir.
Kan väl ses som moteld till rävens revirmarkeringar.

En kaffetår till ett tänt adventsljus. Nu får jag snart sällskap av min hustru Laila.
Några ekorrar har också kommit igång med frukosten ser jag.

Lägg ett trä på elden och var rädda om varann.
/egon
Vattenhål!


Vattnet börjar sina!
Jag avser nu inte våra sjöar Ö:a Gobdejaur eller Skirvo, utan jag avser våra vattenbehållare , en 5-liters, tre 10-liters och en 25-liters, den senare är bra då vi fyller upp bastubehållaren i vår vedeldade bastu.

På sommaren så har vi ju vår brunn med hinkställning av "vevtyp". Då bär vi in vatten i hink, nu på vintern så har vi ett vattenhål på sjön där vi fyller upp våra dunkar.

Om temperaturen kryper iväg ner emot tjugo- trettio minus så vill vattenhålet att krympa på ett högst irriterande sätt. Har man inte täkt över med frigolit eller liknande så kan man efter något dygn få hacka upp tjugo centimeter nyis, för att inte tala om hur hålkanterna kryper inåt.

Från sjön kör vi dunkarna på skoter. Vi får ingen vattenräkning eller frusen vattenledning, men värk i axlarna.

När det grå gryningsljuset kommit, sådär vid halv tio ska vi göra en vattenrunda.
Sedan kokar vi en ny panna kaffe, tänder FÖRSTA LJUSET I ADVENT och hejar på skidskyttetjejerna.

Var rädda om varann och spar på vattnet.
/egon
Spårlöpor!


Nu har jag samtliga mårdfällor på plats.
Dom tre sista fick jag ut idag, samtidigt som jag passade på att beta om ett antal. En av de senast inköpen av fällor blev den sk "kirunafällan", den har en slagfjäder som endast dom med "kräm" i nyporna kan spänna.
Det är näst intill en tvåmans.

Stockfällorna fick även dom en funktionskoll idag. En av stockfällorna har gett bra fångst, två mårdar och en räv, vad nu räven hade fått för ett infall då den troligen genomgått en klätterkurs för att komma upp till understocken och betet. Det befinner sig ju nära två meter över marken, men är viljan god så...

Igår fick jag en sk bifångst i rävfällan, en nötskrika hade dristat sig till att smaka på betet. Inte helt ovanligt att dom utlöser fällan lite då och då.

Ett lodjur hade gjort en spårlöpa runt huset i gårnatt för att sedan dra sig upp mot Skirvo, ett berg med otaliga ställen att ha som fredat tillhåll. För några år sedan hade lodjuret sina småttingar uppe i just detta berg.
Det första vilt levande lodjur jag sett var just här i Ö:a Gobdejaur.

Hittills i höst är det mest musfällorna som har bra utdelning.

Var rädda om varann och gå inte i "fällan"
/egon


RSS 2.0