Glesbygdsservice!

Tiden rinner iväg här i Ö Gobdejaur.

Det är nu en månad sedan vi återvände från vår Sardinienresa. Det mesta av tiden går åt till att elda och mata småfåglarna. Detta var nu kanske inte helt sanningsenligt för vi läser MASSOR, vi promenerar en gång per dag, vi kollar isnäten, vi har lärt oss samtliga programtider på radions P1 som är den radiokanal som har VÅRT sändningstillstånd.
Vi brukar också läsa av naturens morgontidning, d.v.s vilka spårstämplar som tillkommit under nattens timmar.Om två veckor går björnen ur idet och då får vi ytterligare ett inlägg i naturens tidning.

Igår hade vi TRE besök under dagen.

Första besöket hade vi vid lunchtid då vi var på väg ut till fisket, en skoterburen person från Ljusträsk var in på en kopp.
Nästa besök var på eftermiddagen då några av våra skoteråkande vänner hade fiskat i en sjö i trakten och ville dela med sig av fångsten.
Sedan på kvällen kommer Mats och Eina från Raivoberg skotrande med tio liter mjölk och en påse apotelsvaror.
Vilken SERVICE, det är en mil enkel skoterväg till Raivoberg. Är detta vad man menar med SERVICE I GLESBYGD?
Vi fick nu en trevlig pratstund omkring en kopp te.

Det hade kylt på när dom skotrade hemmåt.
Innan i morse hade vi -23 grader.
Allt talar för att vi får en fin vårdag här i Östra Gobdejaur.

Var rädda om varann
/egon
Väder och utedass!

Vi kan väl prata lite väder.

Att prata väder är något av det svenskaste man kan göra, det är lika svenskt som att prata sjukdomar.
Alla känner vi väl igen "hur kallt hade du inatt?" eller "hur står det till med hälsan?"

Frågar ni mej så kan jag berätta att vi ånyo har haft en rejält kall natt med -25 grader.

Detta heter på SMHI-språket "det blir ytterligare en kall natt med minusgrader i hela norrland".
Så här i efterhand kan vi ju konstantera att dom hade helt rätt.

Har ni tänkt på att en av de mest revolutionerande uppfinningarna i modern tid är frigolitringen till utedasset.
Visserligen så kan ju frigoliten förlänga dasskön. Men mer än ca två minuter brukar inte vara aktuellt i spannet runt 30 minusgrader.

Det mesta är ju skitsaker...

Var rädda om varann
/egonVintern behåller greppet.

Den senaste veckan har vi nattetid haft temperaturer på mellan -17 och -24 grader.
Snödjupet 110-130 centimeter.
Detta gäller här i Ö Gobdejaur.

I Nikkaluokta hade man nu på morgonen -35 grader, och man utlovar ånyo en bister natt. SMHI berättar att man inte sedan 1902 har uppmätt så låga temperaturer vi denna årstid.
Kan det vara den GLOBALA UPPVÄRMNINGEN? Jag nänner mig liksom han "Tomas tvivlaren".

Igårkväll föll även lite lätt pudersnö, kanske ca tre centimeter. Jättebra!
Nu fryser inte näthålen igen som dom annars gör om det är snöfritt. Ca 5-7 centimeter lägger isen över ett näthål när temperaturen sjunker till -20 -25 grader under ett dygn.

Drog näten igår, det gav fyra sikar och en abborre. Det blev en bra långfredagsmiddag som vi avnjöt tillsammans med vår Anders med familj som "påskar" hos oss några dagar.

Idag ska vi pröva på att inta en lunch utomhus på "holmen", detta är en av de ställen som vi brukar ha som lunchmatsal under vårens soliga dagar. Barnen, Ida sju år och Villiam nio år ser fram mot korvgrillningen.
En anledning till att korvgrillningen ligger som nummer ett kan ju bero på att Anders kör en tjugotvå år gammal Ockelbo 5000. Den går mojligen att gömma i röken från elden...

Nu längtar jag efter vårfåglarnas sång och sällskap runt frukostbordet.

Var rädda om varann
/egon


Bin Ladin!

Usama Bin Ladin hotar EU.

Jag upplever gubbfan som lite svepande i sina hot, han sveper till med sin kalaschnikov och lyckas få med ett 25-tal länder på hotkartan.
Han använder sin kalaschnikov som pekpinne. Om han hade lite vett och utbildning så hade han vetat att man ALDRIG ska peka med ett vapen, DET KAN VARA LADDAT.
Det kan sluta med ett vådaskott och utredningar...

Skälet lär vara att någon halvbra karrikatyrtecknare och även någon halvbra snickare har varit lite extra kreativa och försökt sig på att avbilda en muslimsk "gubbseite" vilken inte i vissas ögon fick rätt utseende.

Vilken tur att inte jag själv gav mig på att förfärdiga något som skulle föreställa profeten Muhammed, för med de bristfälliga kunskaper om hans utseende som jag besitter så hade vi förmodligen haft ett fullskalekrig på halsen.
Irak hade endast varit en fläkt av paradiset.
På tal om paradiset så såg jag en intervju här om dagen, det var en pappa till en självmordsbombare som tagit ett antal oskyldiga med sig i döden.
Så här beskrev han sin son: "Nu firar han bröllop i paradiset tillsammans med 300 jungfrur".

Det är nästan så man blir smått intresserad...
Vart dom oskyldiga offren firar framgick nu inte av  hans uttalande.

Jag är ganska säker på att vi kan känna oss trygga trots allt då det ju har visat sig att en del av Usamafirmans pojkar har sin fasta adress  här i landet.
Han kan väl inte göra sig av med mellancheferna, eller kan han det?

Nåväl, att hota borde väl vara straffbart.

Vidare så misstänker jag att han lider av värk, ryktet har sagt att han har hälsoproblem.
Man blir grinig av att ha ont.

Akta er för vettvillingar och var rädda om varann.

G L A D  P Å S K 
/egon

Det är lungt!


Denna vecka har gått i lugnets tecken.

Inte för att jag vill påstå annat än att tiden hastar lungt här i Ö Gobdejaur. Vi träffar ju folk varje vecka vilket kan vara en lämplid dos av nya intryck och yttre påverkan.

I torsdagseftermiddag avnjöt vi en riktig gourmetmiddag hos Mats och Eina i Raivoberg. Man hade tillrett två av höstjaktens tjäderfåglar som vi avnjöt med en god potatisgratäng, vinbärsgele och grönt.
Ett gott rött vin satte pricken överdet hela.

Vi passade på att fylla våra vattendunkar då vi hade en vattenkran på bara en armlängds avstånd.
Ibland så KÄNNS det bekvämt...

Ibland så fryser ju vårt vattenhål igen lite väl mycket. Men under denna månad som vi nu har kommit igenom till hälften så har vi bara haft en "kallnatt", då var det -27 grader.

Idag ska vi äta ute, jag menar inte på restaurang. Nej, vi ska äta ute på en holme i sjön där vi brukar inta vår lunch om vädret är gott. Där har vi några bra sittplatser och kan skåda ut över sjön mens veden knastrar på
elden och något ätbart fräser i pannan.

Klockan har precis passerat 0600 och det börjar bli dax att avlyssna "Naturmorgon" i P1.
Då får vi rapporter om var våren befinner sig.

Programledaren Lasse Wilen berättar att en lyssnare hade mött årets första huggorm, ett säkert vårtecken.

Var rädda om varann
/egon
Skottår och gäddfiske!

Nu är måttet rågat.

Åtninstonde så har traktens byggnader fått sin beskärda del av blötsnö. Man kan nästan höra hur taken begär att få ge upp.
Man brukar ju använda ordet "spaddjup", då brukar detta avse den ca trettio centimeters plåtbit längst ned på spaden. Nu har ordet fått en utvidgad betydelse och avser HELA spaden inklusive handtaget, detta då man ska beskriva takens snömängd.
De tak som inte i dagarna får besök av personer med ett starkt intresse för snöskottning kanske inte orkar med väntetiden.
Det är lite grand som i sjukvården, väntetiden kan vara avgörande...

Själv ska jag efter morgonkoppen ut och sopa nattens snö från bron.

Sedan ska jag promenera skoterspåret ut på gårdsviken här i Ö Gobdejaur och känna på några gäddsaxar som sattes ut igår.
Lite OMEGA 3 från sjön kan vara på sin plats.

En större hackspett har hittat en halvtinad talgboll utanför köksfönstret som den med stor intensitet dunkar näsan i.
Några talgoxar och titor förser sig med frön från fågelbordet.

Har ni tänkt på att småfåglarna verkar ha en orolig måltid, eller vad sägs om att man själv skulle ta en köttbulle från tallriken och rusa in i ett annat rum för att äta upp den, sedan upprepa manövern om och om igen.

Ät omega 3 och var rädda om varann
/egon

Det är olika!

I morse så visade termometern på minus 27 grader här i Ö:a Gobdejaur. Det är olika, som man säger.

Morgonens radioprogram "naturmorgon" beskriver sångsvanarna som kommit åter till en sjö i mellansverige efter att ha vistats ute i europa  på vintersemester. Ett efterlängtat vårtecken.

Det hade kanske varit att föredra att vårt sverige legat i öst-västlig riktning då ju alla vi svenskar fått möta våren vid ungefär samma tillfälle, men samtidigt så hade vi då gått miste om de förväntningar som byggs upp då vi via media får rapporter om vårens invasion.

Vi föredrar nog att ha kvar sverige i nord-sydlig riktning, min alldeles privata åsikt.

Myggperioden blir ju kortare och fästingarna stannar i syd och mellansverige, åtminstonde tills vidare.

Om man har myggnät över huvudet slipper man då delta i skolans simundervisning, gymnastik och sexualundervisning? Ja det tål att grunna på...
Det är inte bara ett långt land, även ett land att förundras över då och då.

Man har utlovat lite snö idag. Då blir det varmare.

Det sprakar gott i järnspisen.
"Ring så spelar vi" ska precis börja.
Kaffer är nykokt.

Var rädda om varann
/egon
Nätter!

Man har så många mer eller mindre romantiska ord vad gäller nätter, det är "ljumma nätter", "månljusa nätter", "romantiska nätter", "tropiska nätter", "månskensnätter" o.s.v.
Litteraturen är smockfull av romantiserade nätter. Få är nog de nätter som fått epitetet "värkbrutna nätter", man måste nog in i den medecinska litteraturen för att hitta dom nätterna.

Mina nätter har nog till övervägande del epitetet "värkande nätter".  Det är nätter då kroppen tar straffet för att den strax innan fått uppleva en dag, en ganska normal dag med sysslor i små doser som man i sin enfald hoppats inte ska ge de nätter som jag här avser.

Vissa perioder kan vara riktigt gångbara, då är det alltför lätt att göra det där som man skulle ha gett blanka den i. Man invaggas ständigt i en falsk trygghet, ett lurigt löfte om att man ska slippa ifrån den förhatliga VÄRKEN, slippa nätter som den gångna natten.
Att ha en reumatisk sjukdom är som att vara spelmissbrukare, man tror in i det sista att man har en bättre morgondag, men liksom i spelandet så blir man oftast lurad.

Det kan tyckas som att det finns en enkel lösning på en reumatikers dilemma, GÖR INGET SOM BELASTAR RÖRELSEAPPARATEN. Stopp och belägg, vi vet ju samtliga att så funkar inte en människa.
Vidare så måste en reumatiker lägga stor vikt vid att hålla rörelseapparaten igång, om inte så funkar det som att strunta i att sopa snön från bron, efter en tid så får du inte upp dörren för all fasttrampad snö.

Enda skillnaden är att för en reumatiker kommer inga soliga vårdagar som gör att dörren går upp igen.

Reumatiker är en av de grupper som under många år kräver sjukvårdens resurser,men är även en grupp som gör att apoteksmonopolet blomstrar.

En slutsats kanske kan bli att man måste vara ganska frisk för att orka med att vara sjuk.

Nu har solen börjat belysa Ö Gobdejaurs tallhed och ger löfte om en underbar marsdag.
Termometern visar på -21 grader och morgonkaffet är klart sedan ett par timmar.
Dagens medikamenter ligger vid filtallriken och allt verkar bli en upprepning av morgonbestyren.

Glöm inte att ta er medecin och var rädda om varann

/egon
Trotsålder!

Den ålder som inträffar efter sextio måste väl vara den egentliga trotsåldern.
Detta då man TROTS sjukdomar, TROTS otjänlig väderlek, TROTS vatten på isen, TROTS ett snödjup som trotsar det mesta försöker att leva ett normalt liv i Ö:a Gobdejaur.

Några "skyfflar" snö varje dag kommer att på sikt resultera i något som kan liknas vid ett skottat tak, detta TROTS att vi har fått ytterligare ca tjugo centimeter de senaste tre dagarna.
Just nu är visserligen skottningstakten den att vår Herre kanske hinner starta stora värmelampan och bistå innan resultat har uppnåtts.

Igår borrade vi ett hål för att dra en fisk an ngt slag, detta TROTS ett redigt snöoväder. Resultatet gav ca 15 inte allt för stora fiskar av märket "abborre".
Ett antal av dessa avser vi att använda till att saxkroka några fina isgäddor framöver. Resterande kommer att nyttjas till en välsmakande lunch.

Nu ska jag återgå till mitt vasaloppsåkande och kaffedrickande tillsammans med hustrun Laila.
Skotta vidare och var rädda om varann

/egon

RSS 2.0