Sommaren är kort!

Då var vi där ...igen.

Nattfrost, skjutprov, älgjakt, potatisskörd, lingontid, björnspillning och höstmörker.

Detta kan bara betyda att vi går mot en ny vår om man nu försöker att se positivt på det hela. Vägen dit brukar ju förståss kantas av en del snödrivor och skoterspår.
Härliga vårisar hör ju till den positiva biten vad gäller snöperioden. Sedan så måste jag rent av tänka till för att komma på ngt riktigt "snöpositivt". Kanske mårdfäll-fångsten eller att man kan spara ström gm att skotta runt väggarna.
Man brukar få ont i ryggen av snöskottning... , det kan vi stryka då.

Den gångna natten hade vi ett par minusgrader och kommande natt utlovas ytterligare någon kallgrad. Min favorithustru talar om att stöka undan "någon" blomma redan nu...
Potatisblasten frös bort den gångna natten.

I morgon ska vi pröva fiskelyckan. Det vore väl attan om vi inte ska kunna hålla oss med färsk fisk när vi bor intill en fiskrik sjö. Vi struntar nog i att montera på motorn nu då vi avser att fiska i "hemmaviken. Det blir årorna som gäller denna gång.
Någon sen kväll blir det inte denna dag. Undertecknad klev ur sänghalmen 0430. Avsikten var att ta björnarna "på sängen" men det sket sig...som vanligt. Det närmaste "storviltet" var en ekorre och den är ju fredad... om den sköter sig vill säga.

Var rädda om varann
/egon


Upplevelser!

Vi har idag gjort en tur till metropolen Fällfors.

Just nu är det som ni nog alla vet lite inne med nya fräscha grepp inom "upplevelseindustrin". Antingen så är det hundspann eller forsränning, eller så är det en överlevnadskurs på nån avlägsen plats.

Vägverket Region Nord har " biltur mellen Ö Grundsel - Koler" som sitt bidrag till häftiga upplevelser. Om man har "fixat" den trippen så kan man åka in till Huvudkontoret och få ett diplom som intygar att man har fått ta del av en häftig upplevelse...
Vilken dj-a väg, väg å väg förresten...
Att jag sedan drog ett jättesläp gjorde inte upplevelsen mindre häftig, och att en sten skar sönder ett däck får också räknas till överraskningarna. Men eventuella njurstenar har antingen vandrat ner i stövlarna eller malts ner till slippasta.
Förmodligen så har man fått körförbud på väghyvlarna... eller nåt sånt. En sak vet jag då säkert, de som sköter besluten ang vägunderhåll har inte åkt den vägen.
Behöver jag berätta att vi tog en annan väg på återresan.

En björn fattigare har Gobde blivit, detta då vår närmaste granne Markus Karlsson sköt en ung hona här i närheten, att han fick skjuta för sin unghund, en arton månaders jämthund gör inte det hela mindre häftigt. DET KALLAR VI FÖR EN UPPLEVELSE, då kan Region Nord slänga sig i väggen.

Var rädda om varann och bilen
/egon

Euro...!


Under senaste veckan har vi kajkat runt i Finland med husbil.

Ändamålet med resan var egentligen att övervara ett bröllop mellan Hannu och Laura. Hannu är min favorithustrus systerson och Laura är den underbara varelse som hade oturen/turen att kliva in på Hannus jobb för att köpa en ny Wolksvagen "modell bubbla".
Som säljare var han nog såld redan då hon kom innanför dörren. En bubbla blev det och mer därtill...
Det har blivit en liten Paulina också...
Efter att ha kontrollerat att dom blev behörigen vigda i Häämenlinnas vackra kyrka så blev det balluns på en herrgård med fyramannaorkester, mat och dryck, övernattning för ett hundratal gäster samt en dagenefterkryssning i den finländska arkipelagen.

Nu var det dags för oss att dra vidare. Resan fortsatte  till gränsstationen mot Sankt Petersburg, sedan uppåt längs gränsen till Savvonlinna. Det regnade HELA VECKAN, nästan... Det var inte sant för det stormade även en hel del...
Att så många ryska bilar befinner sig utanför ryssland talar för en massflykt eller invasion eller så har man mera rubel och mera demokrati numer...

Förresten så kommer nog finland att få bilbrist inom kort. Vi såg nämligen massor med ryska biltransportbilar som stod och köade vid gränsstationen mot Sankt Petersburg, de var till antalet ca 50 st, kanske hundra. Alla var knökfulla med personbilar i olika modeller som skulle hem och lossas.
Lika många var de tomma vi mötte på väg in i Finland för lastning.

Efter ytterligare ett par nätter på finlands östra front så var vi åter på svensk jord, och vet ni vad, DET REGNADE ÄVEN DÄR.
Resan var ÄVEN avsedd som en försmak till en längre europatur med återkomst när vårsolen har vågat sig fram.
Nu kan vi kanske med vår färdnavigator så vi hittar bort - och hem.
Vi har kollat på europakartor, ställplatser, france passion kort, europeiskt campingkort, skandinaviskt campingkort, int körkort, europeiska sjukvårdskort, gaskopplingar modell FRANKRIKE, modell ESPANIA, vi har kontaktat andra "ungdomar" som brukarbli flyttfåglar då snöbyarna drar in.
Vi har kollat färjor - priser - tider - vågstationer -  betalvägar och hundra saker till.
Tro fan att bloggandet blir eftersatt...

Var rädda om varann
/egon

En "insider"!

Jag förmodar att även ni nu upplever det jag vill kalla sensommartystnaden.

Ni vet den perioden som börjar i juli och slutar i maj NÄSTA ÅR. Sedan fåglarna har matat fram sina små så drar man till skogs och det blir så förunderligt TYST i närområdet.
Så är det i alla fall här i Östra Gobdejaur. Bodde vi i stan så kanske vi trots allt kunde höra duvorna kuttra, alltid något.
Men VEM vill bo i stan...

Det närmaste fåglar vi kommer just nu är att någon fladdermus gör hembesök med jämna mellanrun. Här om natten så stod jag i rummet mot väster och såg en fladdermus flyga förbi som jag trodde var på utsidan av fönstret. När jag sedan kände ett vinddrag i ansiktet så drog jag slutsatsen att den nog var INNE i rummet.
Bättre en "fågel i rummet" än tio i skogen, eller hur...

Det var en lustiger dans att få den på utsidan. Igår så störde den tv-tittandet igen. En fluga på tv,n kan jag godta, men en fladdermus som  fladdrar framför densamma blir liksom lite för stort och störande.
När den sedan ville sitta på en kudde i gästrummet  så blev det UTVISNING.

Jag glömde ju korparna som skriker sig hesa vid fiskrenset,  visst har vi flygfän i Ö Gobde.

Glöm inte att se över fågelmatningen, snart är det dags.

Var rädda om varann.
/egon


Hösten på väg!


Vi går mot höst. De första påminnelserna fick vi härom natten då temperaturen kröp ner emot nollan.
Förra natten var det bara två grader och denna natt tre grader.
Lattnivaara hade MINUS 3 GRADER!!!
Men samtidigt så går vi ju mot vår igen... men fan så långt det är dit. Vi får väl ta det som det kommer, och vi kan väl knappast påverka tidens gång och årstidernas växlingar.

Förresten så brukar ju hösten vare en underbar årstid, myggplågan är över och naturen målas i sprakande färger.
Skogarna fylls med bär, svamp, thailändare, ukrainare och polacker. Vissa av dessa har visat sig vara extra duktiga "plockare".

Egentligen så har vi hunnit med det vi föresatt oss att utföra denna sommar.
Vi har uppfört ett mindre bygge som blev vedbod och isolerat förråd på ca 35 kvm. När vi fiskat så har utdelningen varit god.
Vedbon är fylld och nästa års ved finns hemkörd, m.a.o så har vi full kontroll...
Fem liter hjortron har vi plockat...
UNDERTECKNAD HAR GÅTT NER FEMTON KILO, FRÅN 102 TILL 87 KILO. Detta som ett resultat av att jag blivit diabetiker och måstat lägga om kost och motion. Lite syniskt uttryckt så borde det kanske finnas en diabetiker i var familj.
Semester har vi haft, lagom lång...middag i Piteå.

Idag ska vi lägga ett nät några timmar och bärga den tilltänkta middagen. Vi ska klippa några grässtrån och kanske klyva några vedträn som blev eftersläntare vid vedtillverkningen i våras.

Ha en bra dag och var rädda om varann
/egon

RSS 2.0