Mygglyktor...!

Det brukar vara en njutbar upplevelse att ha åtminstonde något värmeljus igång när man bänkat sig framför TV,n eller runt kaffebordet.

Att den upplevelsen får leva vidare under sommaren ser våra myggor till, enda skillnaden är att nu sätter vi in värmeljuset i en mygglykta.
Det kanske borde kallas "mygglukta"för nog sprider den en ganska vass doft av död och pina.
Det gäller att vara fast i den förvissningen att denna "utrotningsmetod" bara tar vissa individer, och då helst bland blodsugartyperna. Nåväl, om det nu skulle fara någon bland de övriga "utsugartyperna" så bör detta godtas...

Ett tips!
Om man placerar ut några mygglyktor i anslutning till festbordet så bör man iaktta bordsgrannen, skulle denne börja uppföra sig besynnerligt så avbryt utrotningen av allt i närområdet. Varningstexten på  STERMINO-tabletterna säger MÅTTLIGT GIFTIGA... Vem vet vad bordsgrannen tål vad gäller inandning av toxiska gaser.
Skulle denne däremot dofta alkohol så låt mygglyktorna brinna, men kolla om denne möjligen smygsuper på toan.

Snart ska vi tända en mygglykta och spela fotbollsfinal.

Håll koll på omgivningen och var rädda om varann
/egon


Minnen och nutid!

Det var en gång... Ja så börjar ju de flesta sagor. En saga som jag brukar berätta om var då vi fick en STÖRRE regnskur under vårt utlandsboende. När jag berättar att vattnet stod i brösthöjd så brukar de flesta anta ett ansiktsuttryck som skvallrar om viss tvekan...
  Nåväl, minnet blir kortare men bilderna finns ju kvar...
Vilka typer det finns...

Regnet det bara öste ner...
 Först så gällde det att bära medhavda prylar i axelhöjd, ytterligare ett antal dagar så kunde man ha mobilen i byxfickan och ytterligare ngn vecka så rullade diverse motordrivna saker på det som skulle föreställa en Thainändsk gata/väg.
Några sura miner syntes inte till... bara blöta miner.
Vår Honda mc stod visserligen under vatten, men detta upplevdes inte som ngn större katastrof, för dagen efter att skyfallet upphört svärmade skruvglada thaiare runt vårt fordon, alla med verktyg och ett leende  "solly fol you mistel ekon" (sorry for you mister egon).
Mera synd tyckte vi om den västerlänning som investerat i en ny BMW i 5-serien och hade oturen att inte köra den bort från Ponaret-området. Den stod helt under vatten, OFÖRSÄKRAD men NYTVÄTTAD...

Om det egna regnandet kan man nog bara säga, en FIS I RYMDEN. Men nog upplevs det som lite störande efter ett antal dagar. Bäckarna går fulla och Ö Gobdejaur har stigit 15 cm.
Regn eller ej, idag tänker jag trotsa vädret genom att utföra en del utomhusaktiviteter, tror jag...

Var rädda om varann
/egon


Regn och avsked!

Och så det här med regnandet...
Regnet kan leva rövare men kan ibland falla tyst som tårar vid avsked...

Tänk så skönt när regndropparna smattrar emot verandataket och man slipper att vistas utomhus.
Vi har vårt sovrum i anslutning till verandan så vi har denna sommar en alldeles gratis insomningshjälp, för se "regnet det bara öser ner".
Den dagliga motionsrundan på cyket runt Ö Gobdejaur ställs in.
Båten öses, vi lägger pressenning över veden. Lite kompletterande eldragning inomhus kanske det blir. Skulle ha tänt eld under värmaren på gården men regnandet gör att det känns motigt. Kaffedrickandet går till överdrift.
Men det finns tid till planering...

Förresten så är potatisblasten synlig ovan jord, detta TROTS all denna TROTS, kallt regn, sen vår, permafrost, nästan permafrost i alla fall.
Om regnet fortsätter så bör nog våra få potatisknölar ansöka om en plats på simskola...

Igår gav sig den STORA SAKNADEN tillkänna. 
Sara drog vidare efter att vi fått rå om henne i åtta dagar. Först ett stopp i Sorsele, sedan drar hon vidare till sydnorge och besöker en av sina englandsvänner som är norska, vidare till Danmark -Tyskland -Frankrike -Sardinien -och slutligen till England. Om hennes gamla Toyota Corolla inte gett upp efter denna långtur så kanske vår nästa bil blir just en TOYOTA.
Läs hennes reseblogg:  www.travelblog.org/Bloggers/Away/ 

Var rädda om varann
/egonKorttur!

Igår gjorde vi en "lillsemester".

Vi drog sta till Moskosel där vår vän Enrico kunde få sig en dosa portionssnus. Behovet av denna drog var starkt påkallat av att Italien ikväll ska spela fotboll. Det lär vara en ödesmatch, allt enligt "experter".
Misstanke finns att en Sardinienbo måste ha ngt lugnande vid ett dylikt tillfälle...

Nu var det ju inte bara snuset som gjorde att vi drog en runda på det lappländska vägnätet. Vi hade även brist på toapapper. Sluta med snuset går nog, men att sluta torka sig där bak skulle bli en dj-a omställning.

Ytterligare ett problem uppstod under "semesterturen". Moskosels mini-mini-varuhus var strömlöst så innehavaren kunde inte få upp apparaten, här avses KASSAAPPARATEN!
Så småningom löste sig det hela. Vi gjorde som åskovädret, vi drog vidare.

Semestervädret då? Jo se det drog ihop sig till åska och regn under resans gång. Ovädret blev faktiskt långvarigare än än semestern.

Hela semestertrippen tog ca två och en halv timma, ganska lagomt...

Ta semester och var rädda om varann
/egon


För svenskar och finnar!


Midsommarens öringsfiske.

Lövade verandor, sill och snaps och goda vänner.

Bastubad och svammelprat.

Raserade tält och myggplåga.

Huvudvärk och tomma glas.

Regn i massor...

Dj-ar vilken röra och ingen som diskat.

Om vi levat i ex Danmark hade vi sluppit midsommardagen...


Fira med måtta och var rädda om varann.
/egon

Blodgivarcentralen!

Nu har den öppnat på heltid.

Norrlands vidsträckta blodgivarecentral. Här lämnar man blod oavsett vilken blodgrupp man nu har eller om du blivit testad som en lämplig blodgivare.
Anmälan sker med automatik genom att man öppnar ytterdörren. Om dörren öppnas under mer än tre sekunder så flyttar centralen in i huset.
Att norrlänningarna är bleka har ju sin naturliga förklaring, DOM LIDER JU AV  BLODBRIST. De små blodsugarna har däremot blivit fullmatade och antagit en blodröd färg.

Många är VI som ska mata myggorna denna sommar, det känns fint att få dela med sig...
Alltså, vilken MYGGSOMMAR.

Ha en trevlig midsommar och var rädda om varann.
/egon

Myggolja och morgonbastu!

Vi tog ett TIDIGT bastubad igår.

Att bada bastu är nu inte någon sällsynt händelse här i Ö Gobdejaur, speciellt då vår bastu samtidigt fungerar som tvättrum. Det lite udda var att jag tände i bastukaminen klockan 0300 på morgonen. Det blev ca ett halvt dygn förskjutet så att säga, normalt så brukar vi ju elda bastun på eftermiddagar och kvällar.

Anledningen var att vi ville "städa upp oss" innan vi skulle köra ner till inkommande stockholmståget i metropolen Älvsbyn. Och eftersom nu inte tåget ville anpassa sig till oss så fick vi anpassa oss till tåget. Vi var tvungna att starta från Gobde 0500 för att vara på plats och möta våra efterlängtade gäster.

Med tåget fick vi hem vår Sara och hennes pojkvän från den något större metropolen London.

Gårdagen gick till stor del åt till att bekanta sig med våra mygg som ju är något färre i London än i Ö Gobdejaur.  
 Inte för att London saknar obehagliga kryp, ånej, men där är dom oftast tvåbenta. DOM MÅSTE BEKÄMPAS PÅ OLIKA SÄTT LIKSOM...
En annan skillnad mellan Ö Gobdejaur och London är förmodligen trafiken. Var gång som jag hör något som liknar ett billjud så säger jag "nu ska ni se att det kommer en bil", men nej inte ännu. Jag tror att vi tar en tur till Arvidsjaur idag för att få en mjuk övergång...
Kaffet är nykokt. Jag tror jag ska gå runt och slamra i några dörrar så kanske jag snart får sällskap runt bordet.
Den yngre generationen kanske måste ha ett brandlarm för att komma igång, men Laila brukar vara enklare att få på benen till morgonkaffet.

KÖP MYGGOLJA och var rädda om varann
/egon


Krishantering och råttfångst!

Vissa saker bara sker, som idag då jag till min stora förfäran kapade underbenet på en talgoxe.

Ja jag skriver att JAG gjorde det även om det var i en råttfälla som olyckan skedde. Jag hade stuvat in den så att ingen nyfiken fågel skulle komma till skada, men tro f-n att en nyfiken talgoxe lyckades att sätta dit en fot.
Jag hörde fällan slå igen men då var olyckan ett faktum.
Som den naturens beskyddare som jag vill utge mig för att vara så kände jag  stor olust.
JAG VET JU att talgoxar ofta söker mystiska utrymmen av nyfikenhet, men man kan inte gardera sig för allt om man ska överleva på råttfångster...
Nåväl oxen flög vidare i enbent skick. När jag berättade detta för min vän Mats så kunde han trösta mig med att han gjort detsamma med en sädesärla som trots olyckan matade sina små med full energi enbent som den var.
Jag hoppas att talgoxen har bra läkkött och ett förlåtande sinne...
Hädanefter ska jag endast fånga eventuella råttor på ett mer sofistikerat sätt.

Nu tänker säkert ngn vän av ordning, måste han fånga råttor?  Jo se de rackarna har gett sig på min vavorithustrus nyplanterade lökar, och då har dom "skitit i det blå skåpet" som man säger.

Men om kommande natt blir lika kall som den gångna så får nog mina råttor svårt att hitta föda då ju våra späda skott har frusit häcken av sig och blivit oätliga även för råttor.

Vakta era plantor och var rädda om varann, och talgoxarna...
/egonSnöglopp över Gobdejaur!För en timme sedan så hade vi ett mindre snöoväder.

Jag vägrar, jag vill inte, det ska vara GRÖNT inte VITT. "Lappmögel" från ovan är inte vad vi vill ha när vi bara har ngn vecka till midsommar. Men vad hjälper det att vi vill när ngn annan tar besluten, och verkställer dom!
Kanske detta är den globala UPPVÄRMNINGEN, det var vad jag tänkte när jag tände eld i spisen i morse.
Först hade jag kollat in temperaturen utanför fönstret, den visade sina modiga en grad (1), trots allt så var den på plussidan.
Om det nu är som man tror att vi har en pågående global uppvärmning så förmodar jag att det är som det övriga i samhället, norrlänningarna kommer sist ...om dom kommer.
Ibland har jag en känsla av att när man talar om global uppvärmning så avser man nog att allt fler människor eldar för att hålla värmen.
Tänk OM man började väderleksrapporten med att beskriva vädret i Lappland och avslutade lite svepande med Götaland, hemska tanke...
Nåväl, hur vi än vänder oss så har vi ändan bak och där finns också väder.

Vår ständigt återkommande huggormsvän har slutat visa sig, förmodligen så ligger han på en varmare plats tills värmen återvänder. Stenfoten vid verandan brukar vara en trivsam plats när solen skiner.

Nu ska vi strax en tur in i bastun så att vi är presentabla inför bunkringsresan/bilbesiktningen i metropolen Arvidsjaur senare idag.

Ha långkalsingarna på och var rädda om varann.
/egon

Broblemfritt- och myggfritt!

Klockan visar i skrivandets stund 0730.
Temperaturen har legat på ca 3 plusgrader hela natten.
Vi har fått  25 mm kallt regn.
Gurkplantan har hamnat inne på köksbänken.
Flugsnapparn saknar insekter och äter i soppkök.
Gobdejaurbäcken flyter vidare mot havet, som vanligt.
Morgonkaffet smakade bra.
Statsskulden på väg ner...
Hustrun gillar fotboll...

Med andra ord, NO PROBLEM AND NO MOSQITOS.

Var rädda om varann
/egon

Dubbel ångest!

Tänk så mycket bär som ska förbli oplockade i våra skogar när "BJÖRNSKRÄCKEN" har fått full spridning via bl.a förskolor och media. Det finns fobier även bland dessa grupper...

Läser i dagens PT där frågan ställs, Vågar du gå ut i skogen på grund av björnar?

Omröstningen visar att 23% svarar absolut NEJ, 23% är TVEKSAMMA och 54% VÅGAR gå ut i skogen.  Min tanke blir att detta är inte sant, man har lyckats att skrämma befolkningen för "nallen" så till den grad att halva befolkningen inte vågar gå ut i skog och mark.

Man ska ha stor respekt för våra björnar men INTE leva med hjärtat i halsgropen om man vistas i naturen. Jag och min favorithustru Laila lever mitt i björnland och skulle då få leva med björnskräcken som ständig följeslagare. HEMSKA TANKE!
Läser samtidigt att en rottwailer svårt bitit två barn i en lekpark...
Förresten så kan "nallen" utveckla cancer i huvudet enligt vissa forskare, den nallen är betydligt vanligare än DEN nallen.
Den bärbara nallen tar man med till skogen och får då uppleva DUBBEL ÅNGEST...

Det regnar och är bara fyra (4)  grader varmt. Rapporten talar om lite snö ovanför Jokkmokk.
Laila tog en bok och återvände till sängen, ganska ansvarslöst... Själv ska jag ösa båten.

Akta er för nallar och var rädda om varann.
/egon

Vårbruk och cykeltur!

Idag ska potatisen i jorden.

Idag ska vi plantera ytterligare ett antal växter, bl.a någon tomatplanta. Jag försäkrar er att detta är absolut första gången i historien som någon satt en tomatplanta i Ö Gobdejaur.
Var tomatplantan ska få rota sig har vi inte lyckats enas om, men föhandlingar pågår.

Idag är en helt vanlig försommarsöndag mitt i "vårbruket". Så betungande är nu inte vårt vårbruk om vi gör en jämförelse med våra föregångare här i Ö Gobde. Det året man krängde av sig storvästen, laddade in en ny snusbuss och satte spaden i jorden för första gången på denna boplats var 1902.

Vilken viljestyrka fanns inte hos dessa fantastiska människor som levat här i norrlands inland.
Dom plågades av mygg stora som mjölkpallar, såriga värkande handflator och värkande ryggar. Bröt man inte nytt land så svalt man ihjäl...

På tal om potatisen så gäller det ca 70 knölar som ska i jorden... Det brukar ta en timma...

Vi ska lyfta på näten och hinna med en långtur på cykel, DET ÄR MYCKE NU!

Var rädda om varann
/egon

Stackars rondellhundar!

 
Att tillverka en ovanligt ful rondellhund är en skymf mot hundsläktet, eller har jag missförstått något vad gäller dessa hundar?
Personligen så tycker jag man är "BOMBAD" om man har ngn annan åsikt.
Solen strålar över Ö Gobdejaur i denna tidiga timma. Marken är snustorr som i Islamabad.

Ha hjälmen på och var rädda om varann
/egon

Den snö som föll ifjol!


 Laila, min favorithustru brukar vanligtvis skippa strumporna efter första juni, så även denna vår.
Hon brukar gå barfota en stor del av sommarhalvåret. Då hon idag tog en runda för att kolla vår lilla hägg blev resultatet att hon fick göra en barfotafärd i den sista svårt medtagna snöfläcken.
Snösmältningen har varit "segdragen" denna vår. För Exakt en vecka sedan hängde King Caben på underedet vid infarten. För en månad sedan var drivan vid verandan 250 centimeter hög...
Jag kan i skrivandets stund genom vårt köksfönster iaktta tre kvarvarande snöfläckar, detta är ju ett historiskt ögonblick. Det jag ser är den snö som FÖLL IFJOL och som i morgon är en del i vårt grundvatten.
Den ser jag aldrig mer, möjligen att vi råkas då jag tar ett glas vatten...
Häggen blommar om tio-14 dagar. Björklövet var som musöron igår, som en gammaldags ettöring idag.
Smörbollen/daldockan blommar om en vecka.
Våra trogna vänner huggormarna låg i rabatten vid husväggen igår.
Flugsnapparhanen kommer att dra på sig en infarkt som han jäktar runt mellan sina vänsterprassel.
Vi intar måltider på verandan.

DET ÄR MYCKE NU och DET ÄR UNDERBART.
Jar skiter i att "underbart är kort" för det är NU.

Idag monterade vi ett skåp från IKEA, äkteskapet är stabilt även efter en sådan prövning. För att vara rejält nöjda med resultatet så monterade vi skåpet TVÅ GÅNGER...

Var rädda om varann
/egon

RSS 2.0