Bortstädat för avfärd!


Det är dags NU!
I morgon ska vi börja rullningen mot söder. Vi har 150 kilometer ner till kusten, MEN den kust som vi avser att parkera intill ligger 4800 kilometer bort. Några (läs många) kringelkrokar lär det även bli innan vi drar åt handbromsen och sliter korken ur en flaska vin. Vi har kalkylerat med att vara i trakten av Malaga omk 15-20 oktober.Kalkyler är ju som bekant till för att justeras och revideras åt ena eller andra hållet.
Resan går från Lappland, genom Sverige, Danmark, Tyskland, Luxembourg, Frankrike, Portugal och in i Spanien... eller via Holland och Belgien. Hemresan förra våren gick via England, Belgien och Holland genomgående i snöblask och BUSVÄDER, ingen höjdare. Vi sov bl.a i närheten av franska Dieppe på Normandiekusten och temperaturen föll till -7 grader...!!!  Jätteskoj ju, nästan som hemma...

Vi har ganska täta kontakter med goda husbilsvänner som vi mött under resor i Europa. Dessa ska vi nu försöka att sammanstråla med under resans gång. Det kommer att bli kära och efterlängtade återseenden. Alla är dom som flyttfåglarna, på väg mot söder.

Älgjakten avslutar jag, men övriga tuffingar "håller ut". Hitintills har vi bara lagt omkull en älg, och eftersom jag skötte eldgivningen så får jag ledigt...

Verandan är ödsligt tom sedan blommorna har avlivats eller flyttats till Mats & Eina i Raivoberg. Mats har byggt ett STORT växthus som fått namnet "matsoleumet", ett förträffligt vinterviste för blomstren.

Man lovar en kallfront från nordväst vilket innebär att temperaturen i denna nordliga provins kommer att krypa under nollan. Om någon vecka så har nog första spårsnön kommit...
När man vet detta så känns det liksom "genomtänkt" att åka mot varmare trakter.

Lägg på snödäcken och var rädda om varann
/egon
 

Dags för sidbyte!Det är dags nu.
Till veckan byter vi inriktning, eller snarare riktning.
Det mesta börjar att ta form, det MESTA är stuvat i husbilen. Jag och min favorithustru har under en tid haft den arbetsfördelningen att hon har burit in i bilen och jag har burit ut.
Förmodligen så skulle vi nog behöva ALLT men nu måste vi prioritera. JAG VILL JU ATT MIN "FAVVO" SKA FÅ PLATS...
Jag har under senare tid kollat in vinterbilder för att riktigt kunna känna kontrasterna mellan kyla-värme. Lita av uppladdning inför en match liksom... Eller som planeringen runt ett värdetransportrån...

Bilden på min favvo bakom husbilen är tagen ANNANDAG JUL utanför MALAGA och snöbilden är tagen 14 NOVEMBER i ÖSTRA GOBDEJAUR...det är olika som man säger.

Älg och björnjakten rullar på ytterligare ngn dag. Igår tog vi upp fyra regnbågslaxar från odlingen, dom vägde ca 14 kilo tillsammans. Båten tas upp i helgen.
Vissa blommor har ännu inte mött sin överman p.g.a kylan, nog hade det kännts mera legitimt att överge dom om dom varit nedfrusna, men man lovar minusgrader så det lär nog ordna sig.
Björkarna är delvis avklädda...

Nu ska jag lägga på ett par trän i järnspisen, ta mina piller och ge mig ut på Dianas stigar,d.v.s ut i Gobdes älgmarker. 
Temperaturen är två plus och klockan är 0550. Favorithustrun ligger kvar i sängen.

Var rädda om varann
/egon


 

Spänningen stiger!

 
Precis då kaffet var kokt så körde våran vita älghund igång. Om en stund så hade vi fått klart för oss att det rörde sig om en grannare oxe (älgtjur). Nu ökar pulsen och radiopratet minskar.
Nu slammras inte med några kaffekärl. Inga onödiga fjärtar...
Det enda ljud som får finnas är hjärtslagen som hörs i öronen och klicket då man petar fram säkringen.
Om en stund så kan man sörpla varmt kaffe igen, oxen vek av mot Tjåkasvägen.
Här om dagen hade jag näst intill ljudlöst kommit till en myrkant och sökt rätt skjutställning då "vietkong" anföll.
Tre ripor hade under några minuter legat och tryckt några meter bort, SÅ PLÖTSLIGT EXPLODERADE OMGIVNINGEN i vingar och ripskratt. Nu hade det varit läge för en blodtryckskoll.

Ät lugnande, byt pass och håll inne med fjärtarna så kanske jakten lyckas.

Var rädda om varann
/egon

Snart så smäller det!

Vi har inte fällt någon älg ännu, ingen björn heller.

Jakten går inte speciellt "tungt", utan vi kan väl säga att våra insatser på den jaktliga fronten inte får anses som helhjärtade. Hundmaterialet har inte varit till sin fördel under de två dagar som vi gjort diverse framstötar i markerna. Noskvalster och dålig kondis har gjort att våra hundar tidvis verkat malplacerade.
Tillgången på älg tror vi är lite medioker, men dom FINNS DÄR. Men om varje man har ca 2000 ha att bevaka så kan ju någon älg slinka förbi...
Naturupplevelserna blir däremot många, så även kaffeeldarna. Patronerna åker i och ur så ofta att dom blir slitna till oigenkännlighet.

I skrivandets stund har vi middagssiesta inför eftermiddagspasset, då hade vi tänkt ta dom...
Vi ska in i ett område där inte ens GPS,en hittar rätt. Förmodligen står våra "kamo-klädda" älgar och trycker där... eller nån annanstans. 
Nåja, helt skallfritt har det nu inte varit. I morse hade jag en serie gnällskall och ett därpå följande "tyst" hardrev. Då fick man ju vara med om något.

Min favorithustru ska följa ut på pass i em, hon kanske är en turgumma. Vi har beslutat att prata oupphörligt fram till kl 1500 för att hon sedan ska vara knäpp tyst...
Det blir en spännande test...

Det är varmt, +18 grader. För varmt enligt jägarsmak...

Var rädda om varann
/egon

På pass i storskogen!


Det är dags nu...för oss.
Klockan har just passerat 0400 på lördagsmorgonen, temperaturen är ca 5 plusgrader och det blåser en svag västlig vind. Som gjort för en hundnäsa...
Älgjakten i Norrbotten/Lappland har nu pågått i fem dagar.

Man kan kanske likna detta vid dagen-D eller anfallet på Irak, det krävs låååång planering innan man "kommer till skott" så att säga. Nä, jag bara skojar, vi är bara lite sävliga av oss...
Men det gäller att vara placerad på rätt jaktpass då storoxen kommer, och jag vill lova att jaktpassen på våra 8000 ha är många... det är däremot inte älgarna, många alltså. MEN DOM FINNS!
Att vi inte har startat ännu beror på att vi har inväntat den jägare som måste bo där snön är brun på vintern.
Nu ska jag bara ha en något sömndrucken konversation med min favorithustru innan jag remmar igen ryggsäcken.
En morgonkopp tillsammans ska vi väl hinna med...

Var rädda om varann
/egon

Älgjakten startar!

Det är premiärmorgon till årets älgjakt.

Östra Gobdejaur har ett gråmulet morgonväder, det har regnat en del under natten. Man färdas tyst uti markerna då allt är mjukt. MEN för att riktigt bekräfta ryktet om den långsamme norrlänningen så måste jag erkänna att vi startar ingen jakt förrän i slutet på veckan... Nu är det ju inte på det viset att vi har svårt att komma igång p.g.a vår sävliga framtoning utan vi ska liksom invänta den dagen då bygdens "utstötta" kan komma hem och delta.

En livsmedelshandlare sa vid något tillfälle, "de enda gångerna man ser gubbarna i butiken är dagarna före älgjakten" då får inte inköpen vara av slumpartad karaktär, då är dilikatessdisken välbesökt. Då ställs höga krav på "inköparen". Gumman får följa med som bärare... Det var då det. För ca 30 år sedan stängde man ner företagen inför älgjakten, dom anställda fanns ju hur som helst ute i älgskogen, förmodligen även företagaren.
Idag så har livsmedelshandlaren fått stänga butiken. Vem vet han kanske blivit äljägare. I så fall har han ju en sorts fortsatt kontakt med delikatesserna.

Björnjakten rullar vidare med ett jämt resultat...

Min favorithustru föreslår en morgonfika.

Var rädda om varann
/egon

Åter i frihet, men märkt för livet!

Detta hände här om dagen en bit bort i en mindre by. Någon skröna eller tidningsanka är det inte heller och inte en rad om denna lite unika händelse har stått att läsa i lokala blaskor.

Nåväl... Då denna intresserade rävjägare som liksom undertecknad håller daglig koll på rävfällorna kom till fällan fick han se en vuxen björn som oroligt vankade runt fällan. Från fällan som hade stängda luckor kom besynnerliga ljud.
Nu var goda råd dyra, allt tydde på att cenariot gällde en björnhona vars unge eller ungar "gått i fällan". Björnhona med unge är fredad bör tilläggas.
Efter att kontakt tagits med polis så hamnade samtalet hos naturbevakare i Jokkmokk. Så småningom anlände bevakare med veterinär som innehar bedövningstillstånd. Tala om tuffingar!!!
Man gick till tunnelfällan och bedövade björnungen via en inspektionslucka, detta för att inte ungens läte skulle locka den oroliga björnhonan till anfall, man drog ut gästen, vägde, mätte och märkte.
Ungen var en ligist på 40 kilo och allt skedde i strålkastarsken. Tung beväpning fanns på plats.
Historien slutade som man vill att en BRA tillika SANN historia ska sluta.

Natten temperatur i Östra Gobdejaur var +3 grader. Radion talar om regn i riklig mängd. Jag har tänt eld i vattenvärmaren och i köksspisen, kaffet är nykokt och 30-06,an står vid dörren. Jag avser att gå en björnkollarrunda under morgonen. Vår vän hade gjort ett nytt halvkilos-toabesök ute på vägen...

Förresten så får jag inte förta mig denna dag då jag i morgon ska tävla på älgskyttebanan, ett årligen återkommande evenemang inom Ljusträsk-Pilträsk Jaktskytteklubb. HÅLL TUMMARNA!!!

Var rädda om varann
/egonRSS 2.0