Den gamle vid Skirvo!

 
 
I ottan körde vi till Östra Gobde.
Då rådde ett synnerligen "grinigt" väder som vi brukar säga här uti obygden.
Översatt betyder det en temperatur på -8 grader , en svag vind och diverse snöbyar.
Samt ett dagsljus som var endast "grådager".
 
Målet med resan var att bedriva isfiske på Skirvo och Gobdejaur. Nu skulle det visa sig att det var nog lättare sagt än gjort. Att medta en isborr upplevdes inte som något med hög prioritet då ju isen antogs vara måttligt tjock. En uppskattning var nog dryga 10 centimeter.
Isen var visade det sig ca 25 centimeter på Skirvo och ca 30-35 i gårdsviken Östra Gobde.
Efter att ha uppbådat diverse "axelmakter" så hade jag dock tillverkat två hål med en mindre yxa. Jag hade behövt att efter diverse förflyttningar tillverka ytterligare ett antal hål för att rädda fiskarhedern men mina värkande axlar sa nu stopp.
Läckerbitarna på isens undersida fick denna gång växa vidare... men vi kommer igen.
 
Nu tog vi beslutet att kolla ett par mårdfällor som står fångsberedda i Gobdeskogarna.
Och se där blev det Bingo!
Gammelmården hade gått i fällan. Denna marodör går inte att äta men nu kan den inte längre ödelägga fågellivet runt Östra Gobde.
Favorithustrun kom nu med det eminenta förslaget att nu åker vi hem och bakar ngt gott.
Vid det laget var jag så hungrig att jag hade börjat snegla bort mot mården...
Jag kunde senare konstatera att Bottenvikens saltströmming även gick bra...
 
I skrivandets stund så pågår en köksbaserad tillverkningsprosess.
Favvon tituleras nu projektledare, nu gäller insatsen saffransbröd och grahamslimpa.
 
Var rädda om varann
/egon
 
 

Its a long way to Tipperary!

… så även vägen till Moskosel.

 

Om startfållan ligger i Moskosel tycker jag nog de där större byarna neröver är lätt malplacerade, Stockholm - Köpenhamn – Frankfurt – Lyon – Barcelona – Crevillente…

Nåväl, visst inser jag att alla inte kan få bo där de helst skulle vilja, dessutom finns det ju inte bostäder till alla här.

Jag vet ju också att det finns många udda existenser som skulle tycka att Moskosel har ett något ”enkelt” utbud vad gäller nattlivet.

Men ta till exempel trafiken… igår när vi körde slutsträckan mellan Arvidsjaur och Moskosel så mötte vi ju en bil i Tjappsåive och en nattsuddare inne i Moskosel, så nog f-n rör det på sig…

Nåväl, vi är här nu. Resan har varit i avsaknad av större incidenter. Vi har mellan stoppen gjort rejäla långskutt, det längsta blev 102 mil.

En kortare beskrivning av förarens tillstånd i slutet på dessa ”skutt” kan nog beskrivas som spännande. Gubbögonen var rinnande, förkrympta och bjöd på dimsyn…

Det antal renar som befann sig på vägen väster om Jörn skulle nog omgående köpa en lott, den slutsatsen kan jag dra då ju dessa kan gå upprätt även idag.

 

Det påstås att gnisslet i bromsarna på nya husbilsmodeller försvinner om man gör en synnerligen kraftig inbromsning. Fel, det försvinner inte.

 

Nu ska jag ansluta till favorithustrun som sitter klistrad framför tv, n. Det pågår skidsport. Hon är sån hon.

Sedan måste jag provgå mattorna från Crevillente…

 

Var rädda om varann

/egon


Mellanlandning !

 

De är liksom olika – vintrarna alltså.

 

Sedan några dagar har vi ankrat upp husbilen i den Östgötska metropolen Grebo.

Det råder gråväder och en aning vått.

På Grebovägen låg igår en försumbar ishinna efter att kvicksilvret dalat till runt nollan under efternatten. Detta kunde jag konstatera under den obligatoriska straffrundan. Jag går morgonturen utan sällskap av favorithustrun. Då passar jag samtidigt på att leverera två mindre upplagor vilka omfattas av skolplikten i Greboskolan.

På em. går jag och favvon sedan en gemensam runda.

Under skolvägen brukar jag samt barnen Agnes och Ivar underhålla varandra med diverse mindre intellektuella samtal. I morse diskuterade vi kommande gäddfiske. Jag berättade om olika sätt att agna för gädda – Ivar kontrade med att misstänka att dessa nog även gillade godis…

Förmodligen en ganska oprövad metod kan man anta.

 

Ett telefonsamtal med obygden berättar att man även där egentligen inte har någon häftigare vinter att tala om, mest is och ett tunt lager lappmögel. Den vanvördigt s.k lappmögeln har delvis regnat bort. Vägarna är isiga och inbjuder oss entusiastiska husbilsåkare till diverse spännande upplevelser.

Fram mot helgen ska vi sålunda "glida" fram på dessa isbestrukna obygdsvägar…

Men den riktiga vintern kommer, den med bottenfrusna termometrar och rejäla snödjup, var så säker. Det finns ett ordspråk som används uppe i obygden, det lyder "metern ska ner" vilket betyder att meterdjup snö alltid ska falla innan vårsolen gör städjobbet.

 

Historien upprepar sig...

 

400-milaresan upp genom Europa har mestadels gått på vägar som erbjudit ett gott väglag. Inga incidenter men mer trafik än vanligt skulle jag nog vilja påstå.

Men nu är vi ju nästan hemma, bara 120 mil kvar.

 

Till sist kan jag konstatera att det kan kännas ganska ok att vistas ute i det betydligt varmare Sydeuropa under några vintrar.

Men sedan så kommer den där längtan till vit jul och svenska traditioner.

Vi är där nu…

 

Var rädda om varann

/egon

 

 

 

 


Permafrosten kallar!

 

Under vistelsen i den spanska staden Crevillente har vi investerat i fyra mattor av hög kvalité. Tjocka och ”mjukgående” i ren ull.

Nu har vi beslutat att provgå mattorna på de golv som dessa är avsedda för, d.v.s. i den nordligt kylslagna metropolen Moskosel.

Och detta föranleder ju således en hemresa…

Anledningen är denna att jag och favorithustrun har drabbats en sådan där gammeldags hederlig hemlängtan.

Till midvinterdagar när ljuset endast blir en svag grådager, till frusna vattenledningar, urladdade bilbatterier, snösvängsryggskott, meterdjup drevsnö, saftiga räkningar från Vattenfall, bortplogade postlådor och oskottade tak. Trivselfaktorn kan göras lång uti obygden…

Men även till julefrid i eget käll, julbaket, skinktestet dan före dan, knäckkoket och julgransstölden. Till julstöket m.a.o.

Att göra en resa som tar två månader genom ett antal länder för att köpa fyra mattor kanske verkar onödigt omständigt, och där kan jag ju själv tycka att det blivit fan så mycket billigare att köpa dessa i Arvidsjaur om vi lika skulle in för att ha en korvring. Men nu har vi ju även köpt vin och oliver…

 

Här om dagen kom ett samtal från vår dotter i DeeWhy, Australien. 

Vår 33-åriga lillflicka ska ha sitt första barn. Nu var det till att gråta en skvätt, glädjetårar dock. Sedan kollade vi på flygbiljetter … 

Just nu har hon knappast tid för oss då ju hennes storasyster med man och barn hälsar på ”down under”.

 

Tidigare idag ringde en bekant som jag mötte på midsommarafton i år. Han ville berätta om öringsfisket i Sitoätno som rinner ner från Sarek.

När han avslutat sin berättelse så berättade jag att vi skulle hem och provgå nymattorna. Jag upptäckte då att han stammar en del…

Var rädda om varann

/egon


God morgon därute!

Det är becksvart morgon i den spanska staden Crevillente.

Klockan passerade just 7-strecket.

Kaffet är nykokt.

 

Favorithustrun har börjat höra av sig… hon påbörjar morgonens samvaro med att städa till mina förvirrade begrepp och påpeka att det visst inte är fredag – det är lördag. Det är en viss skillnad det…

 

I skrivandets stund lyssnar jag på ett av mina favoritprogram via webben. ”Da Capo” med Anders Eldeman. På grannkanalen P1 sänds Naturmorgon. Sedan bjuds vi på ”Ring så spelar vi”. Det är vid sådana här tillfällen som tillvaron upplevs som ”hästen mellan hötapparna”. Beslutet är dock fattat… naturmorgon får bli morgondagens reprisare.

 

Det är ombonat i husbilen, det är sommartemperatur och palmer som vajar utanför. Där finns även en hel del olivträn där vi står, en av dessa är ett jättestort som ”bugar” in över husbilen och med jämna intervaller släpper sina oliver på taket, de är svarta och platsar inte i drinken.

 

Men trots denna mysfaktor drabbades jag under nattens tysta timmar av längtan till ”obygden”. Till vit snö och julstämning, till ökad elförbrukning och traditioner, till isfiske och kaffeeldar… till den riktigt helsvenska vintern. Till svenskheten – man får väl säga svensk fortfarande?

”Det enda svenska är barbariet” sa ju Fredrik Reinfeldt. Så kan det väl ändå inte va… eller kan det? Det där med att hälla syra i damernas nunor eller avlägsna blygdläppar känns på något sätt osvenskt…

 

Favvon har nu bänkat sig på kramavstånd och plockat fram ett korsord, det är morgonens mentala träning. Så småningom kommer vi till gårundan eller straffrundan som jag ibland lite vanvördigt brukar benämna denna tvingande åtgärd.

En rapport från Sverige berättar att en vän och tidigare granne hastigt lämnat oss. Vi var årgångsbarn... Man stannar upp i eftertanke inför det oundvikliga.

 

Kaffet är urdrucket och duschen väntar.

 

Var rädda om varann, var ni nu än befinner er.

 

/egon


VIP!

Ibland blir man VIP...
Den slutsatsen drar jag då jag här på Camping Las Palmeras International i Crevillente har fått ett bemötande som om jag vore en VIP.
Så här ligger det till.
Spansk internetuppkoppling kan ju rent av bete sig ganska "spanskt".
Uppkopplingen här har svajat en hel del, allt mellan kanonbra till katastrof för att här om dagen lägga av helt.
Igår kom en "il`proffesore" och ville kolla nätet efter att jag påtalat den usla uppkopplingen. 
Han insåg då att det stundom var "slow motion" eller t.o.m lite sämre än så.
Efter detta pratade jag med den sköna Mari Jose i receptionen som är hustru till en av sönerna i detta "imperium". Man äger hotell, casinon, bilhandel, restauranger, camping mm mm
Hon lovade då att göra allt som stod i hennes makt för att återfå en BRA uppkoppling.
Hennes telefonsamtal till Telefonica påminde om de omsjungna Stalinorglarna, en form av kulsprutersmatter i värdig spansk samtalsnivå.
Jag log, tackade och drog mig åter till mina domäner.
Strax dök den ljuva Mari Jose upp i husbilen och överlät en nyckel till Hotell "Goya" som ligger mitt i Crevillente. Hon förklarade att om vi var nödgade att bruka internet så hade vi fri tillgång till hotellet även då receprionen var stängd. Där fanns en bra trådlös uppkoppling som fritt stod till vårt förfogande när inte detta nät var ok...
Lite stammande blev det nog då...
Pulsen ökade en del som den gör då man inser hur enormt betydelsefull man är.
"Gaston har berättat vem du är fortsatte hon, så det är helt i sin ordning"...!!!
Ett tag lekte jag med tanken att det var något feltryck i nya passet.
Men jag inser nu att man ska hålla sig väl med grabbarna som fått sin månadslön från EU-parlamentet. Vår gode vän Gaston och hans hustru Marguerite är personligen bekant med ägarfamiljen och vi är sedan förra året goda vänner till Mr Gaston från Bryssel.
Vilka dörröppnare det finns...
Fan vet om jag inte såg en svart bil med tonade rutor och flaggor på skärmarna bakom hotellet, tänk om man...
Äh, skit samma sånt ger ju inga benmuskler.
Vi traskar på i vår obygdslunk även i fortsättningen.
För ngn timma sedan kom en av sönerna till detta invecklade företagskonglomerat och berättade att nu var internet igång - trots att det var helgdag. 
Jag frågade favorithustrun sedan han gått om hon kunde tänka sig att kalla mig "Herr Egon" eller något annat mera värdigt.
Hon föreslog "Gobdegubben"...
Nåväl, det må vara hur det vill med den översvallande välviljan från Camping Las Palmeras, självförtoendet kanske blir på topp men det egna minnet sviktar likväl.
Vid avresan glömde jag bort att komma ihåg några viktiga ting,  extraantennen för WiFi, så även laddaren till digitalkameran.
Långkallingarna kom jag dock ihåg.
 
Var rädda om varann
/egon
 

RSS 2.0