Myggfönster hitåt!


Inte för att jag vet varför det kallas värmebölja, men en sak är då säkert, det har varit svettigt några nätter.
Kanske namnet på värmeperioden syftar på att man bör ligga uti böljan och svalka sig.

Vi har ingen air-condition i Östra Gobdejaur, snarare så skulle man kunna säga att vi bor på en plats där vi under större delen av året lever med naturens egen Air-conditions påslagen.
Men här om dagen så kom värmen. Under ett par dygn har dagstemperaturen klättrat upp till ca +30 grader.
Vårt sovrum ligger mot solsidan och lagrar värme... Bara lagra tack! Här klagar vi inte på värmen, jag menar att vi INTE brukar BEKLAGA oss över värmen.
Klockan två den gångna natten gav jag upp, då var temperaturen dryga 30 grader i sovrummet. Att öppna ett fönster är en "oöverlagd" handling en myggrik natt i Östra Gobdejaur. Vi startade ett myggfönstersök. Att hitta en sak som används mera sällan än begravningskläderna är inte helt lätt, att samtidigt vara både yrvaken,kokt och uttorkad gör inte eftersöket enklare. Efter någon timma hade vi ett åldrat 50-talsmyggfönster på plats. Nu kunde den arktiska kylan rinna in i sovrummet, det var bara + 20 grader utomhus.
När vi sedan somnade om var detta p.g.a av ren utmattning. Inatt var sovrumstemperaturen bara 22 grader...

När vi i efterhand analyserar våra nattliga övningar så kom vi fram till att vi hade kunnat sova med öppet fönster UTAN MYGGNÄT om vi hade genomgått en helkroppsbehandling med beckolja eller vanlig djungelolja... varannan timma.
Hur sängkläderna skulle se ut? Ja vi har ju numera tvättmaskin i Östra Gobdejaur.

Var rädda om varann
/egonPå barndoms stigar!


De senaste dagarna har vi gjort besök i mitt barndomshem, numera en ödegård som så många i norrlands inland.
Där fann jag märken från min knivkastning på vedbodan. Där fanns minnen från den gång då jag av misstag sköt en hagelsvärm genom farstugebron. Min fars 16-kalibers hanbössa var både tung och hade hårdspända hanar. Jag var nog bara 10 år den gången.
Bytet som skulle bli en skata fick fri lejd...
Tanken var att vi skulle fortsätta turen längs mina barndoms stigar, men besvär från ett bättre begagnat diskbråck gjorde att vi fick göra ändringar i rutten.
Vi är nu på hemmaplan igen. Jag knaprar smärtlindring och kramar sängkuddarna. Min favorithustru sympativärker så gott det nu går.
Nu stannar vi hemmavid och tar emot barnbarn och husbilsvänner.
Sommaren har kommit till vårt Gobdejaur. Potatisblasten är synlig ovan jord. Hästmyrorna vandrar och man ser någon fågelunge som ligger på träningsläger.

"Minns" och var rädda om varann
/egonMidsommar i norr!


Natten var kall. Klockan 0230 visade termometern på -0,5 grader.
Detta kallas den SVENSKA SOMMAREN. Okej, sommaren i Östra Gobde då!  Förra veckan fick vi lite snö..., sedan har vi fått 60 mm regn.
Just nu i denna tidiga timma så skiner solen och temperaturen har stigit till +3 grader, det börjar bli lite tropiskt nu...
Klockan går mot 0600 och vi har 18 timmar kvar till midsommarafton. Vi avser att avnjuta midsommarsillen på verandan oavsett vilket dj-a talibanväder det blir. Om det blir riktigt kallt så blir snapsarna två...och glasen byts till dricksglas. JAG BARA SKOJAR... VI ANVÄNDER ALLTID DRICKSGLAS.
Igår plockade vi lite blomster att pryda verandan med. Detta gjorde vi intill den bäck vid vilken jag brukar försöka lura någon öring. Igår lurade jag två...
Under tiden plockade min favorithustru blomster, hon hittade hundkex, röblära, åkersenap, smörblommor, midsommarblommor, daldockor och lupiner.

I eftermiddag kommer min broder med hustru för att fira midsommar tillsammans med oss.
Vi avser att ta en fiskedag vid något vattendrag i närheten. Det kommer att bli en kamp...MOT MYGGEN. Dom har anlänt och dom är många.
Nu ska jag fylla på koppen.

Väderlekstjänsten lovar bra väder på vår horisont.
Ha en skön midsommar och var rädda om varann
/egon

Den simmande potatisen...!


Simkunnigheten bland oss som är sprungna ur den norrländska myllan är som bekant ganska begränsad.
Om ni tar ett bad i Östra Gobdejaurs ISKALLA bölja så finner ni svaret på varför så är fallet. Jag är dock ett undantag eftersom jag under ett antal år gjorde Stockholm för att tjäna mitt levebröd i Swedish Coast Guard (Kustbevakningen) . Där krävde man simkunnighet TROTS att man hade båtar.

När jag denna morgon tittar ut på vårt dränkta potatisland så inser jag att även "bintje" borde ha gjort sin tid i Kustbevakningen. Vi har fått 60 mm regn under ett par dygn och vädergudarna lovar mera. I butiken säljer man tvättad potatis, den är något dyrare har jag noterat...

Klockan 0600 i morse hade vi endast sex plusgrader och regnknatter på verandataket. En våt och frusen gök satt på en stängselstolpe utan att "gokka".

Veden till nästkommande vinter ligger torkad inomhus och "sydväst" är inte bara ett väderstreck...

Ha en bra dag och var rädda om varann
/egon


Nostalgitripp!


Det här med nostalgin...
Är det bara jag som får en tår i ögonvrån då det dyker upp detaljer ur det förgångna, ni vet det där med hundar och ungar och hembryggt äppelvin. Minnen från skolavslutningar, Idas sommarvisa, "den blomstertid nu kommer...", foton, barnskor, skolupsatser, slöjdalster o.s.v

Denna gång var det ett slöjdalster av Sara, en flagga på stång från "Fällfors högre allmänna utbildningscentrum". Det verkar som om flaggan är vadderad, men vad annat om man bor på en plats där sommaren kan beskrivas som en period med sämre sparkföre och utemöblerna är en kvarlämnad spark och en skoter.
Hur som helst så bör hon ha varit ca 10 år då detta alster kom till.(Sara fyller 30 i höst) Nu står det på verandan i Östra Gobdejaur och inväntar MIDSOMMAR som infaller om fyra dagar.

Min favorithustru passerade just förbi, detta endast för att deklarera "vilket skitväder, jag lägger mig igen". Hennes uppfattning om Östra Gobdejaurs väder denna morgon delar jag, men jag stannar uppe och håller ställningarna. En fråga om ansvar...
Om jag slammrar en del vid frukostbordet så får jag snart sällskap...

Var rädda om varann
/egon
Åldern!

Kommer ni ihåg att ni som små blev glada när någon sa " vad gammal du ser ut".
Samma uttryck kunde vara katastrofalt i medelåldern, speciellt uttalat till en dam. När man sedan kommit upp i MOGEN ålder är det lika glädjande om någon säger "vad ung du ser ut". Var brytpunkterna i åldrandet ligger vet jag inte... men det kan vara klokt att hålla "tungan i rätt mun" eller vad det nu kan heta.

Här om kvällen i sen timma blev jag uppringd av en ung dam som är läkare och som startade samtalet med att berätta att då hon kommit till ro så kom hon att tänka på mej. Gissa om det spratt till i min bättre begagnade kropp...
Va trevligt att du tänker på mej om kvällarna svarade jag, varvid hon utvecklade det hela och förklarade att hon även tänker på en del andra.
Detta som började så lovande blev till sist bara prat om sjukdomar...så SVENSKT.
Skit samma, både jag och min favorithustru gillar henne ändå. Sammanfattningsvis kunde jag konstantera att oavsett ålder så glömmer vi en del saker av vikt...

Det är fredagsmorgon i Östra Gobdejaur, termometern visar +12 grader och solen belyser vårt käll.

Var rädda om varann
/egon

Älgobs och synkoll!

Igårkväll gjorde vi en sk "älg-obs".

Namnet lever kvar sedan vi under älgjakterna levererade älgobservationer till länstyrelsens jaktkunniga.
Nåväl, vi körde runt inne på jaktområdet som spänner över 8000 hektar. Vi såg fem älgar, tre kor/kvigor och två tjurar. Om några veckor då mjölkörten står i blom ute på hyggena kommer vi förmodligen att kunna beskåda ytterligare ett antal älgar. Vi såg även en kungsörn strax bortom huset, det var tredje örnobservationen på ungefär samma plats så nu misstänker jag att han delar frukost med någon björn här intill. Det blir till att gå en spaningsrunda i terrängen.
Någon björn såg vi inte, men då våra vänner besökte oss i förrgår så observerade dom en björn som korsade vägen en bit bort. Man måste ha ögon med sig...

På tal om ögon så var jag på en akut ögonkoll igårmorse. Anledningen var att jag hade upplevt en synförändring (till det sämre) sedan ett par månader. Lite gruskänsla, lite grummel, fel på glasögonen...
Man konstanterade lite starr och ordnade en remiss till ögonklinik nere vid kusten.

Klockan går mot sju denna försommarmorgon i Östra Gobdejaur. Solen skiner och temperaturen visar på +11 grader. Detta blir en underbar dag... Tyvärr måste vi färdas i bil en del av dagen då min favorithustru har ett ärende ner till Arvidsjaur.

Var rädda om varann
/egon

Endast för läckergommar!


Det är fredag i Östra Gobde.
Det är gråkallt väder, nordliga vindar och en temperatur som inte kommer upp till tio plusgrader.
Om ni känner någon form av avund för att inte även ni får vistas på denna underbara plats så har ni för dagen inte missat särdeles mycket, det är förmodligen "vänligare" klimat där ni nu befinner er, nästan oavsett var...

I eftermiddag trotsade jag snålblåsten och hagelbyarna och gick till "min" bäck. Den timman var välanvänd och minnesvärd. Jag landade en harr och två öringar med hyfsad vikt.

I skrivandets stund har vi precis avslutat en delikat måltid på kokt NYFÅNGAD harr. Läckerheten sköljde vi ner med en flaska bubblande Dubois som inhandlats i vintras under vistelsen i Torre Del Mar på spanska solkusten.
Även om vädret är uselt så tror jag att även ni hade kunnat tillgodogöra er denna läckra måltid med stor behållning.

Var rädda om varann
/egon

Nära naturen!Jag minns att som pojke såg man fram mot den dag då man fick sjunga "Den blomstertid nu kommer..". Då startade en period med naturupplevelser, forellfiske, man fick vistas i oändliga skogar, man kände en frihet som knappast går att beskriva.
Ännu i denna dag då man uppnått gubbestatus så kan jag inte lyssna till "Den blomstertid nu kommer..." utan att
 känna en nostalgivärme som gör mig tårögd.
Man har skämtsamt sagt "Att vara norrlänning är ett tillstånd...". I dessa ord finns trots allt en bit sanning , åtminstonde för vissa av oss. Kanske man måste ha sina rötter uti den karga norrländska naturen, kanske känslan är sprungen ur de gener man fått ärva eller är det så att man man bara är...
Oavsett vilket så har en ny dag grytt över Östra Gobdejaur, den är gråkall och ganska våt efter ett ymnigt  kallt nattregn.
Jag hoppas att järphonan som ligger på ägg bakom utedasset lyckas med sin vårdinsats...

Jag är inne på andra koppen kaffe, det sprakar från järnspisen och yttertempen har stigit en halv grad... +4,4 nu.

Jag ska tillsammans med min favorithustru starta dagen med att gå en lång promenad längs norra sidan av sjön, detta brukar delvis kunna reparera en värkande kropp och samtidigt ge "lisa" för själen.

Var rädda om naturen och varann
/egonFörsommardag i Östra Gobdejaur!


Låten barnen komma till mig...
Jag var tvungen att göra en närgången artbestämmning när en liten orm passerade våra domäner i Östra Gobde.
Resultatet blev huggorm. Vi har många huggormar i dessa trakter, men just denna var speciellt ljushyad.
Den var relativt nyfödd av storleken att döma, men dom brukar vara snäppet mindre... 
I korsord finns ofta frågan, liten huggorm? Svaret brukar då bli "äsping".

Igår begick jag en öringsfiskepremiär i en skogsbäck i närheten. Jag landade tre mindre öringar som denna dag skall avnjutas tillsammans med tunnbröd och filmjölk. Varje försommar brukar jag göra ett par vändor längs denna bäck, oftast strax före midsommar. Resultatet brukar bli rökt harr och öring på midsommarmenyn.
Denna gång fanns en vesäntlig skillnad i upplevelsen... det fanns inte en enda blodtörstig mygga!
När jag var tillbaka på skogsvägen igen så saknade jag min kniv, om den varit en dussinvara hade jag struntat i den, men det var en egentillverkad så det var bara att gå på "sök". Efter en halvtimma var "slaget vunnet" och öringarna kunde rensas med nämnda kniv.

Klockan går mot 0700, solen skiner och yttertemperaturen visar endast 4,8 grader.
Nu ska jag lyssna på lite nyheter från en "trasig" värld.

Var rädda om varann
/egon

Så får det bli...!

Självklart kommer jag att rösta i EU-valet.
Jag tror inte att alla EU-kandidater är lobotomerade hyenor...
Min röst får den som bidrar till att jag kan få en eventuell operation utförd i annat land utan att behöva invänta en lång utredning på hemmaplan, en utredning som förmodligen slutar med att jag står på en hutlöst lång väntelista hemmavid. Jag väljer V A L F R I H E T !
Som det är idag så är det ju plånboken som styr, jag kan ju alltid få åtgärden utförd i annat land OM JAG BETALAR.
Att chansa på att landstinget återbetalar vid hemkomsten har sämre odds än en trisslott.
Som det är idag så kan tydligen andra länders medborgare få en operation utförd i Sverige...

Nåväl, dagens operation blir att tillsammans med favorithustrun sätta några potatisar i jorden. Vi brukar driva vår potatisodling i storleksordningen 50-60 ståndar. Det brukar vara en lagom avkastning tillika arbetsinsats.

Efter att under det gångna dygnet ha fått uppleva sommartemperaturer över 25 grader så lovar vädergubbarna nu en vecka med 8-11 grader och en hel del nederbörd. Ibland önskar man att dom vore politiker så man fick anledning att tvivla på deras löften...
På tal om den svenska sjukvården så vill jag framföra att jag har ENBART POSITIVA ERFARENHETER.

Klockan visar nu 0643 och strax får jag sällskap av min favorithustru.

Var rädda om varann
/egonRSS 2.0