Vår "närmaste" granne!Igår tittade vi på hans enrummare...
Den björn som vi mötte under försommaren visade sig ha legat och lyssnat på mina och favorithustruns diskutioner under våren. Hans "unkarlslya" låg bara några hundra meter från vårt hus i Östra Gobdejaur.
I fortsättningen så får man tänka på vad man säger. När man är få på orten så bör man ju hålla sams...
Under senare tid så har nallen lyst med sin frånvaro, antagligen har man uttalat något oöverlagt eller är det bara på det viset att vännen kan jakttabellen. 
Man ska nog som jägare alltid komma ihåg att han var här före oss...

Vi hade en varm natt i Östra Gobde, termometern visade på +8 grader. Under dagen ska jag tillverka ytterligare några stöttor till verandan. Risk för snöbrott finns ju på vår breddgrad. Kung bore kan vara en riktig "tjockis" ibland.

Var rädda om varann
/egon

Ögonfröjd!När jag ser Gobdeskogens yxavverkning före timmersvansens tid så brukar jag tänka, "kanske man högg stubbarna meterhöga för att spara ryggen"...
Kanske ödemarkens brist på läkarvetenskap bidrog till stubbhöjden...
Jag kan nästan känna varmgången under storvästen medan yxan svingades med monoton kraft, om och om igen...
I Gobdeskogen förekommer frekvent träd med en ålder ÖVER 250 år. Den får nog ses som lika bevarandevärd som "vissa" kyrkstugor...Världsarv... detta är väl ett världsarv om något.
Inte ens elden har lyckats...
Sveaskog har nästan lyckats...

Var rädda om varann
/egon

Ibland tror man inte sina ögon!

Upplevelserna står som spön i backen här i Östa Gobdejaur. 
Denna gång gläds jag åt att min favorithustru var åsyna vittne till upplevelsen, och någon alkotest krävs inte heller.

Efter att björnjakten avslutats vid lunchtid igår stod en snabbtur till Arvidsjaur på agendan. Vårdc tyckte tydligen att det var så smidigt att bara komma utan tidsbest så man ville ha en repris. Nåväl, morgonens jakt hade ju bjudit på ett flertal upplevelser som var minnesvärda, björnidet, älgtjuren och Gobdes underbart vilda natur.

Vi satte oss i bilen och rullade ut på skogsvägen...
Var det en björn ropar min favorithustru... "va ...fan det är ju ett får svarar jag". En gråbrun rufsig varelse störtar in på vägen ca 100 meter bort. Vi är inte alltid eniga, men nu är vi eniga, HÄR I TRAKTEN FINNS INGA FÅR.
Vi stannar och dubbelkollar, DET ÄR ETT FÅR, RUFSIGT,TUFSIGT,OKLIPPT OCH SKRÄCKSLAGET. Att det är en långväga gäst råder knappast någon tvekan om.
Någon utmärglad eller vanvårdad individ var det inte heller, det var en vältränad varelse med "studs" i steget.
Om jag inte ställt ifrån mej vapnet hade jag nog tagit på mitt samvete att förkorta tillvaron för "rufus". Men tänk om...

Efter en del telefonerande har ryktet gått om att i Rättsel skulle det "kanske" ha befunnit sig ett par får under sommaren. Jag kör till Rättsel och träffar ett yngre par som bor på högsta punkten i byn. Man har förlorat sina två får sedan en tid tillbaka, förmodligen döda som man sa... Björnen hade varit närgången.

Jag förklarar att jag bor i Östra Gobdejaur och har mött ett får på skogen för några timmar sedan. Nallen hade nog bara tagit det ena...baggen. Min nyfunne vän var en tacka.  Östra Gobdejaur,"var ligger det". Jag förklarar...
Vi enas om att jag ska försöka att förkorta dess levnad med tanke på björnar, bottenlösa myrar, besvärliga bäckar och de älghundar som snart ska finnas i markerna. "Den är din om du lyckas skjuta den" avslutade han.

Innan mörkret föll hade jag gjort flera sökrundor utan resultat.
Kom ihåg att om björnen bräker så är det ingen björn...

Var rädda om varann.
/egon


Allt är ju bara rutin!

Den gångna natten var ganska kylig här i Östra Gobdejaur, vår digitala ytter-inner-skvaller-observatör visade att det var endast +0,4 grader i den tidiga "gubbtimman". Det är då man plaserar sina fotsulor på ett kyligt golv, gnuggar gubbögonen och tar sikte på pisseriet, vedspisen och transistor-radion.
Rutinerna ni vet... Redan innan vi kojar på kvällen brukar jag ladda järnspisen, klar för en solstickan så att säga...
Sedan på med kaffet och släcka eventuell ytterbelysning, ta en titt mot rävfällan för att kolla att luckan står öppen.
Varje morgon står jag en stund på verandan och "läser in" naturen.

Igår bytte jag en rem på snöslungan. Det känns bra att slippa börja med översyn då den ska igång... nån gång.

Vi hann även med att göra Arvidsjaur igår. Vårdcentralens "tappstation", labbet s.k...
Där ska man beställa tid får man veta då man kommer dit. Jag har gjort dom den äran vid några tillfällen och kunnat konstantera att kön är inte speciellt lång, oftast så har jag varit enda "kunden".
Man brukar uttrycka sig ungefär så här " det är bra om du ringer innan och beställer tid, vi är oftast ganska upptagna i telefon,  folk ringer och beställer tid"...  " ta med en köbricka så registrerar vi dej"

Vi handlade förnödenheter och återvände hem till Östra Gobde, inga köbildningar på Gobdevägen denna dag...

Var rädda om varann
/egon


Morgonbestyr inför jakten!


Även björnar kan ha orolig mage.
Under gårdagens skogstur strax öster om Gobde blev jag varse hur björnmagen gjort revolt och efterlämnat en meterlång blåbärssträng och en mindre hög i fastare form. Något dygn tidigare var magen ok, då hade han gjort en halvkilosmarkering ett par hundra meter längre bort. Av spillningen kunde jag utläsa att han just nu lever på bär och örter.
Om en timma ska jag tillsammans med två andra jägare ta en närmare titt inne i det område där han vistats de senaste dagarna. Vi har en hund som ska göra grovjobbet... men att hitta nallen är ingen enkel uppgift säger den erfarenhet jag besitter.

Morgontemperaturen visar på sju grader, molnigt och svag vind.
Kaffet är kokt, avsmakat och termosfyllt. Ett par mackor är iordningställda och stoppade i säcken. Lite vapen-och patronskrammel har även skett, allt enligt gammla jaktrutiner. Kniven i bältet och en extramobil i ryggsäcksfickan.

Under tiden jag väntar på mina jägarkompisar lyssnar jag på nyheterna och andliga sånger på radions P1.
Favorithustrun stannar kvar i bädden ytterligare en stund.

Var rädda om varann
/egon

Silkesvantar och björnpass!

Det heter ju att man skapar sina egna villkor och sina egna problem...

Ungefär så vill jag nog se på läget i de problemområden där man nu nästan dagligen attackerar polis och räddningstjänst, områden där man inte längre kan äga något som måste parkeras utanför bostaden, där man inte längre kan eller vill bo på nedersta våningen.Där VANLIGT FOLK inte vill vistas ute efter 1700 då vissa ungdomsgäng går på "passet", oftast unga invandrande ligister, eventuellt med inslag av inhemska rötägg.  Man har förmodligen levt alltför länge enligt någon sorts "tyst diplomati". DAGS ATT ÖPPNA ÖGONEN BESLUTSFATTARE!!!
I natt slog man ånyo sönder egendom och brände fyra bilar...Man vet vilka dom är påstår man...? Kanske hade man kunnat använda nattens insatsmiljoner till sjuk och äldrevård?
Tycker ni att jag har fel? Knappast... ni tycker bara att det är skönt att slippa vara i närheten av skiten.
Stäng Biskopsgården och kolla om Napoleons fängelseö är ledig...

Förresten så vill inte jag heller vara en av de största risktagarna vad gäller SAAB-affären. Räck upp en hand alla ni som vill satsa på ett företag som visat MINUS i femton år. Tack till en klartänkt regering. Hur var det nu han sa han Reinfeldt, "vi ska inte agera riskkapitalbolag till några välbärgade privatpersoner".
Åtta tusen miljoner är så mycket slantar att displayen på räkneapparaten inte räckte till...

Det ser ut att bli en fin dag i Östra Gobdejaur. Vi ska inte elda upp några bilar men däremot ska vi elda i rökkåtan. Den senaste fångsten av sik och abborre ska där få sig en omgång och förvandlas till enris-solbrända läckerheter som kan få "snålvattnet" att rinna.
Den gångna natten var kall, termometern visar att temperaturen kröp under nollan innan morgonen.
Igår sköt jag älgprovet och björnpasset... Hur det gick, jo tack, det gick bra!
I morgon startar björnjakten...

Var rädda om varann
/egonReflektioner !

Knappast är väl undertecknad en av de få som har konstanterat...

... att äldre kräver mer värme.
... att barna har ju sina barn att tänka på.
... att det oftast är på ålderns höst som man blir påmind om brister i välfärdsapparaten.
... att det moderna samhället hellre ser till den mångkulturella servisen än till sina egna samhällsbyggare.
... att dagens förtroendevalda förmodligen inte har tänkt bli "äldre" ens då dom blir gamla.
... att det kan vara bra att ha mindre att tänka på då man får mindre att tänka med.

Om en kvart ska jag lyssna på sexnyheterna.
Jag har fyllt på koppen för tredje gången denna morgon som jag påbörjade redan halv fem.
Förresten så har ju forskningen kommit fram till att de morgonpigga har en speciell gen, men man sa inget om värk...
Min favorithustru ligger och läser... före klockan sex på morgonen, det är mycket som sker här i Östra Gobdejaur ska ni ha klart för er.
Igår la vi några nät i ett par timmar, 39 granna abborrar och nio sikar blev resultatet.

Nu laddar jag om i järnspisen och gör min favorithustru sällskap.

Var rädda om varann
/egon


Hösten är här!

Snart så...

Hög klar luft, löv som blir gula, fyllda bärhinkar och ryggont, stuginbrotten ökar, man tänder en brasa på morgonen då man kan konstantera att hösten har gjort sitt intåg även inomhus.
De två senaste nätterna har temperaturen fallit till +3 grader här i Östra Gobde. Det känns lite vemodigt att se blomsterprakten ge vika inför kommande frostnätter. Erfarenheten säger oss att om en dryg månad har vi fått första snön på Gobdetallarna. Den stannar knappast kvar utan ger nog bara en förvarning om bistrare tider. 

Snart ska vi dra upp båten, men innan dess ska vi landa några fiskar till...tror vi. Om inte annat så har vi ju fisk i vår fiskodling. Där finns ca 110 regnbågar med vikter mellan 1 och 5 kilo. MASSOR MED OMEGA-3 BLIR DET.

Bärplockningen blev avklarad i förrgår. Åtminstonde vad gäller blåbären. Vi blandade aldrig in UD utan gjorde liksom en "snabbis" på vägkanten här i Gobde. Kapitalet och bären bytte ägare, det hela bekräftades med ett thailändskt leende och alla var nöjda.
Idag får vi besök av Anders och Anette med barnbarna Ville och Ida, dom ska plocka blåbär och hallon. Dom kör upp från Svensbyn och stannar över natten.

Min favorithustru hotar med att stiga upp...
Själv tänker jag agera diskmaskin, en ganska feminin syssla...

Var rädda om varann
/egon

Hur anställdes hon?

Under gårdagen skickade jag ett e-mail till Radiotjänst i Kiruna. Anledningen var att meddela ett tillfälligt avbrott i licensinnehavet under vinterhalvåret. Vi brukar göra en paus i betalningen i ca fem månader. Detta brukar fungera utan intag av lugnande läkenedel.
Ungefär två timmar efter mailet så bröt helvetet löst... Då ringer en kvinna och vill ställa en fråga angående min tv-apparat. Hon frågade var jag ska förvara min tv-apparat under utlandsvistelsen??? !!!
"I huset i Östra Gobde" svarar jag.  "Du vet väl att måste ta ut tv-apparaten från bostaden för att slippa betala under bostavaron" kontrar den uppringande.
Då förklarar jag att någon apparat ska inte ut i Östra Gobdejaurs snödrivor under bortavaron, vi har inga uthus, vi har ingen plogad väg och kroppen är i olag och humöret under all kritik...
Den uppringande kvinnan fortsatte i samma svagsinta och lobotomerade anda tills dess jag förklarade att hon förmodligen skulle bli "tillfredsställd" om jag följde hennes uppmaning och drog en vals om att tv-apparaten skulle läggas i komposten. Den förvirrade människan bekräftade...
Samtidigt som hon sa sig vara nöjd med svaret ville hon påpeka att jag kunde inte göra en avanmälan förrän två veckor innan avresan, max tre tilla hon, "du måste även ta bort eventuell kringutrustning som digitalboxar och paraboler" avslutade hon. DÅ VISSTE JAG ATT VÅRDBEHOVET VAR STORT...
Nu hade jag fått nog, jag orkade inte mer. Jag bad den inkompetenta varelsen att hålla käften stängd en stund så att "hela" Gobdes befolkning fick göra ett tillkännagivande.
Jag förklarade att över min egen ekonomi har jag full suveränitet, jag avgör själv om jag ska ha tv-innehav, så även om jag avser att betala min tv-licens. Nu var jag eldad vill jag lova... "Om du inte NU har förstått vad jag har framfört så har du problem som kan bli dig övermäktigt" fortsatte jag. "Jag vill veta ditt namn och vilken befattning du har?" Hon sa sitt namn och att hon jobbade med att besvara frågor...!!! Vilka dj-a frågor? JAG HADE MEDD ATT p.g.a UTLANDSVISTELSE SÅ SKULLE MITT LICENSINNEHAV UPHÖRA UNDER TIDEN o.s.v , vänligen bekräfta avslutade jag.
Nu vände det. Ibland trodde jag att det var en ny människa i telefon... Hon sa plötsligt att det hela skulle ordna sig om jag bara skrev samma sak en gång till, de två veckorna före avresan kunde man nog också ha överseende med...
"Varför samma sak en gång till" frågade jag. "Men om du har sparat det förra brevet så behöver du ju bara "klicka iväg" det igen säger hon. Om jag gjorde detta så skulle det "ordna sig" som hon sa. Jag tror knappast vi kommer och kollar...
Det lyste "samhällets missanpassade om henne" lång väg. Har människan kvoterats in på jobbet?  Hon avslutade med att önska oss en skön utlandsvistelse, och tilla att om två år så var det hennes tur att pröva på utlandsbeendet!!!
Jag "klickade" iväg mailet igen och tog en dubbel alvedon.

Nu måste jag maila telestyrelsen/radiotjänst som sköter anställningarna.

Var rädda om varann
/egon


Tillbakablick!


Vem var Anna-Kajsa Henriksson...vem var Johanna Matilda Ahlbäck? Ungefär så har veckans tankar snurrat.
Vi åkte till en by som heter Långvik och är belägen vid Vitåälvens källflöde, by är kanske att ta till i överkant då där finns EN bebodd fastighet. Det hade nu gått nästan 50 år sedan jag senast besökte denna plats, platsen där min far Hjalmar Henriksson såg dagens ljus för första gången, han föddes1904. Dåtidens bostadshus och ladugård är sedan länge borta men trots detta kunde jag känna tidens vingslag. Jag "fyndade" en tremänning på platsen...han sysslade en del med släktforskning visade det sig. Besöket blev betydligt längre än vad som var tänkt. Denna släkting, Tord Drugge hade förmågan och kunnandet att räta ut många frågetecken. FATTIGDOMEN var deras ständiga följeslagare visste han att berätta. Man saknade skor till samtliga i familjen så barnens fotsulor var läderartade... Vilka av de sju barnen ska gå skodda idag?

Mat hade man i tillräcklig mängd kan man förmoda då man bodde intill ett fiskrikt vatten och man även var duktiga jägare.
Efter detta besökte vi en plats någon mil bort där min far fick bo utan kostnad emot att han höll familjen med kött och fisk.
Allt pekar mot att man måste nå en viss ålder för att få igång intresset för sin härstammning?
I skrivandets stund sitter jag i vår husbil på den gårdsplan där jag själv för första gången såg dagens ljus, det året skrev man 1945.
I morse tog jag handduken över axeln och gick ut mitt i vår nästan uttorkade älv och gjorde morgontvagningen, lite av ett dop i repris...
Vi besökte kyrkogården vilket blev ytterligare ett bevis på att man var sent ute med de olika frågeställningarna.

Nu vill jag ha sällskap av min favorithustru, hon tänker inte gå upp bara för att jag stökar runt i bilen, förresten så påstår hon att det är sövande... Men kaffedoften då?

Var rädda om varann
/egon

Allt kopierat!

Ni vet antagligen hur det är när man har svårt att sova under nattens tysta timmar, man smider planer och memorerar allt det där som ska ske  sedan man har morgonpissat, pillertrillat och förgiftat sig med en halv liter Lövbergs Lila.
Från klockan fem i morse har jag kopierat det mesta av det jag har på laptopen. Av skadan blir man vis heter det ju.

När vi följde flyttfåglarna söderut sistlidna hösten så var ju olyckan framme då vi passerat Pyreneerna i södra Frankrike (zigenare kan vara ena dj...a olyckor), dom bröt upp husbilens ena dörr, dom stal vår dator, kamera mm
Vi såg när dom kom men visste inte deras avsikt. Dom kunde ha tagit livet av oss...
Dom omringade oss på småtimmarna och var många som Israels barn. Om dom inte hade sprutat in gas hade jag antagligen... kanske lugnast att jag/vi var sövda.

Rätt eller fel så såg jag att i Italien satte man stängsel runt deras läger, om avsikten är att förhindra att italienarna kommer åt zigenarna eller om det är för att förhindra zigenarna att komma åt italienarna förtäljer inte historien.
Jag som trodde att läger var omodernt. Internering eller integrering, det är olika som man säger...

Nåväl, nu har jag kopierat ALLT av värde, sedan ska vi hoppas att vi slipper kopiera rånet...

Klockan visar på 0629 just nu. Det faller ett lätt regn över Östra Gobde och min favorithustru sover ännu.
Nu ska jag tända en brasa i utevärmaren och fylla på koppen...

Var rädda om varann
/egon

RSS 2.0