Solsting brukar väl inte uppvisa dylika symtom!
Idag var vi med om en lika sällsynt som trevlig händelse då vi matshoppade.
Det hela utspelade sig då vi besökte Willys i Åtvidaberg. Jag kom tillsammans med favorithustrun och 5-åriga barnbarnet Agnes ut från butiken då en röst påkallade vår uppmärksamhet genom att ropa ”hallå där”, första tanken var att jag tappat något, men icke så... En helt okänd dam kom fram och frågade om flickan fick äta glass. Javisst svarade jag och såg nog en aning frågande ut. Då sa damen med det förmodade solstinget att ”då bjuder jag på en glass”.
Hon antydde att hon köpt för många.
Vi tackade och tog emot, samtidigt så önskade vi henne och hennes sällskap en trevlig sommar…
Gissningsvis så hade damen köpt glassar till några barn i hennes sällskap men hade räknat fel på antalet och för att slippa se glassen smälta bort i solgasset eller låta någon få dubbelt och därmed framkalla en familjär härdsmälta så valde hon att vara givmild mot oss främlingar.
För säkerhets skull har vi beslutat att redan i morgon försöka vandra ut och in på Willys ett stort antal gånger i samma klädesplagg för att se om det kan ha varit så att damen bara försökte att häva den så omtalade ”barnfattigdomen”.
Var rädda om varann
/egon
+23 i Grebo kl 2130.
Solen upp 03:53 ned 22:06. Hemma i Östra Gobde lyser midnattsolen...
Bland fästingar och mygg i Sommar-Sverige!
En mygga är egentligen en just varelse, den inar och annonserar sin tillvaro innan den startar borr och pump. Dessutom så är myggorna stapelföda åt flugsnapparna… Hemma i Östra Gobde har vi obegränsat med ”charkdiskar” där snapparna kan hämta sin föda.
Fästingen däremot är ett lömskt smygande kryp som inte ens duger till föda åt flugsnapparen. Först sedan den har tankat ditt blod är den tillräckligt stor för att upptäckas. Om du dessutom har riktigt otur kommer du att drabbas av Borrelia eller TBE. Lite av självmordsbombare är det allt över fanskapet…
Det känns tillfredsställande att bara ha de inande pumphusen hemma i Lappland, fästingarna upplevs som överflödiga.
Igår tog vi färjan från Tynningö till fastlandet för att bunkra varor i Gustavsberg. Trots att vädret inte var speciellt varmt så var de flesta Stockholmare och andra samlade i och intill den butik som saluför diverse drycker . Även undertecknad efterliknade Stockholmarna och drogs till nämnda butik. Man påverkas ju av massan liksom…
Om jag någonsin ska ha en butik så vill jag ha en sådan...
Idag skriver vi den 24,e juni, det är midsommarafton i hela Sverige. Ni vet den där helgen som Mona Sahlin sa var så töntig. Undertecknad tycker i.a.f att midsommar är svensk kultur och svensk identitet. Sill och färskpotatis med gräslök, en snaps eller två…
Fortsätt nu att vara töntiga.
Var även försiktiga med sillen.
Jag kände mig smått obekväm då man vid midsommarstången idag sjöng "Räven raskar över isen". Kan detta möjligen bero på isläget...?
Ha en trevlig midsommar och var rädda om varann.
/egon
0700 +13 Norra Lagnö/Tynningö
Vi är här nu!
Positionen är N 61 18 15 E 17 06 50.
Navigerar man dit hamnar man på en kaj i Stugsund.
Meningen var att vi skulle ha parkerat för natten i Tönnebro, men då vi sett på TV att man drog bra med strömming från kajen i Hudiksvall så tyckte vi att den ställplats som vi sett skulle ligga på Stugsundskajen kunde bli ett "napp". Kan strömmingen simma till Hudik så kan den säkert simma till Söderhamn/Stugsund.
Väl kommna till kajen så kunde vi konstatera att där satt "fiskargubbar" i en lång rad. Sedan jag parkerat gick jag bort och talade med en fiskare som såg synnerligen engagerad ut. Han hade en hink med rykande färska omega-3-strömmingar. Då jag berättade att jag hade med både kastspö,t och fiskeintresset men saknade det nödvändiga strömmingstacklet så säger vad jag gissade var fiskarhustrun, "han har massor med tackel i bilen, han knyter själv..."
Det blev affär och undertecknad har nu i skrivandets stund 4 kilo färsk strömming i kylen...
Under gårdagskvällen landade jag ett tjugotal silverglänsande godingar, klockan 0430 i morse stod jag på kajen igen och hade fram till 0600 landat ett sjuttiotal.
Favorithustrun var på bena 0530 för att kolla hur det gick med foderanskaffningen..., det ni!
I afton blir det strömmingsmiddag i huvudstadsregionen.
Klockan har passerat 0700 och Söderhamns-solen skiner från en klarblå himmel.
Nu står disk och städ på agendan, sedan rullar vi vidare.
Var rädda om varann
/egon
Vem har påstått att fiske är enkelt?
Under gårdagen tog jag beslutet att försöka landa några lunchöringar.
Jag vandrade till en bäck som rinner mellan ett par sjöar i närområdet. Utrustningen var lättburen, ett spö, några maskar, slokhatten på skulten och kniven i bältet. Myggoljan fick bli hemmavid vilket skulle visa sig vara ett ganska ”kännbart” misstag. De små inande marodörerna var många och blodtörstiga. Det är plågsamt att vara blodgivare i obygden…
Den terräng som vattnet rinner igenom är svårtillgänglig. Dessutom kallas området för björnlandet, detta p.g.a av att man ofta har björnar inne i området.
Men det lär knappast finnas några björnar som vill vara i närheten av en vilt svärande och svårt myggplågad vilde med vattenfyllda stövlar och en metrev som hänger i snårskogen några meter över marknivån.
Samtidigt är det ju på det viset att om det nu skulle vara helt ”enkelt” att dra sig en öring ur en svåråtkomlig och otillgänglig skogsbäck så skulle ju halva Sverige befinna sig där. Jag vill med ganska stor säkerhet påstå att jag är den enda tvåbenta varelsen som har det något tilltufsade förståndet att ”ge sig på” den bäcken.
Några timmar senare kunde jag dock rensa och salta två öringar som ska förgylla lunchen nästkommande dag.
Var rädda om varann
/egon
Pingstafton!
Det brukar ju betyda festligheter, tjo och tjim och klackarna i taket.
Riktigt fullt så festligt blev det nu inte då vi här i Östra Gobde gick ”man ur huse” för att förlusta oss.
Jag tror nu inte att detta berodde på att vi blev så få som tog stigen ner mot sjön för att avnjuta den ”festlighet” som vår herres underbara natur inbjuder till en kväll som denna.
Och det eventuella blodvite som stundom kan uppstå då det ”firas” framkallade vi genom att ibland lappa till någon blodfylld norrlandsmygga i ”mjölkpallsstorlek”.
Kvällen var bland de mest fulländade som vi någonsin kan erbjudas här i Östra Gobde, en temperatur över 25 plusgrader, midnattssol, naturens skönhet, en tystnad som bara bryts då storlommens klagande läte hörs utifrån sjön.
En synnerligen bra Pingstafton tyckte samtliga, vilket betyder att både undertecknad och favorithustru var av samma åsikt… och så är det ju nu inte alltid…
Var rädda om varann
/egon
Premiär!
Trots att det var lite för tidigt på dagen…
Trots att det var lite för kraftig vind…
Trots att det var alldeles för soligt…
Trots att vi fiskade på fel platser…
Allt detta till trots så ”landade” vi de abborrar vi behövde för en rökomgång.
Då detta var första gången som vi ”sommarmetade” denna sommar så upplevdes lite av den där känslan man som barn alltid hade då det vankades första metarkvällen efter att det äntligen blivit öppet vatten.
Kanske måste man vara en korsning av myggplågad norrlänning, skogstamejfan och fiskenörd för att kunna framkalla denna djupt rotade känsloupplevelse?
Kanske måste man vara sprungen ur den halvfrusna norrländska myllan för att uppbringa det "rätta...?
Ja det är lätt att inte veta…
Det är tidig morgon i Östra Gobde och vi kan se fram emot ytterligare en ”långkalsonglös” dag.
Var rädda om varann
/egon
Värmen har nått Lappland!
Det är sommar i norr, åtminstone försommar med råge.
Termometern visar i skrivandets stund +26 grader och vi håller ytterdörren stängd för att inte släppa in värmen.
Potatisen är synlig ovan jord. Rekordtidigt! Men vi satte den i jord den 27,e maj och det är ca två veckor tidigare än normalt.. En sen vår så kan vi ha en del snöfläckar kvar vid den tiden.
Under gårdagen besökte vi Storforsen tillsammans med favorithustruns finska systrar för att förevisa Europas största obundna fors med en fallhöjd på 82 meter, mäktig sak på min ära!
I en bergsskreva nära forsen fanns en kall fjolårsrest, en isbildning som solens strålar inte kommit åt att omvandla till vatten. Gissningsvis så var detta den sista resten av fjolårssnön på denna breddgrad.
Om man kan säga något negativt om denna fina plats så skulle det möjligen vara att när våra finska vänner skulle betala diverse souvenirer som inhandlades så visade det sig att man inte tog kort i någon form, endast kontanter… Nåväl, som tur var bar jag omkring på valutareserven så det hela löste sig. Som plåster på såren så bjöds vi på var sin glass.
På hemvägen tog vi en något annorlunda väg, något av ett misstag kan man säga då det skulle visa sig att den vägen var en korsning av nybruten, ombruten eller möjligen obruten…
Det har stormat och ”trombat” alldeles förfärligt under ett par dygn. Inga förvarningar utan fullt ös från noll, de flesta blev nog tagna på sängen. Nedfallna träd gjorde oss strömlösa i 24 timmar. Jag var tvungen att rycka ut med motorsågen och fälla två tallar som hotade husbilen. Det är inte ofta man tecknar så snabba avverkningskontrakt…
Ytterligare en sak att överföra till upplevelsekontot.
Var rädda om varann
/egon
Nationaldagssorg!
Så har det då hänt igen…
I en av knipholkarna ligger nu sju kalla ägg sedan en tid.
Då jag tidigare har haft daglig koll på ”fru” knipa så har jag nu sedan någon vecka uppmärksammat att hon inte längre gör sina halsbrytande kamikazeinflygningar till sin enrummare vid sjöstranden. Jag brukar måsta hålla andan varje gång denna ”klumpeduns” i 100 km hastighet och med dödsförakt passerar genom ett 12 centimeters ingångshål i holken, och detta utan att fjädrarna ryker…
Men nu har något dramatiskt inträffat, något jag bara kan spekulera om. Det kan vara korpen, storgäddan, kraftledningen, rovfåglar, nätfiske på grunt vatten, Natoangrepp… nja kanske inte… trots att man har den ”läggningen”, men i Östra Gobdejaur, knappast. Oavsett vem eller vad som orsakat kniphonans frånfälle så framkallar detta sorg över naturens grymheter. Det är nu tredje året som jag upptäcker att kläckningen har avbrutits och äggen ligger kalla.
Förra året var det korpen som tog död på kniphonan. Efter detta så blir det till att kolla om det finns något ”utlämmningsavtal” för bl.a korpar…
Kunde man kanske uttrycka sig som en måttligt skärpt vänsterpartist tillika politiker i röda Pajala i veckans intervju. ”Inga moderater förtjänar något annat än bly”. Uttalandet ger ju ytterligare belägg för att skärpan hos vissa politiker inte är överdrivet hög.
Det är olika som man säger.
I övrigt så kommer Sveriges nationaldag att gå i lugnets tecken, något besök på stadens torg för att lyssna på kurdisk folkmusik står dock inte på agendan. Kanske att jag sjunger "den blomstertid nu kommer" för favorithustrun...
Var rädda om nationen och varann
/egon
Nya nappatag!
Dagarna går åt till att dra upp någon firre, påta i jorden, prata med blommor, räkna flugsnappare, vittja råttfällor, mediabevaka, ösa båten, tugga värktabletter och läsa dödsrunor. Jag brukar hålla koll på dessa (dödsrunorna alltså) om det blir någon längre period av stillhet, utifall man skulle finnas med där… Posten hämtar vi en gång i veckan, handlar gör vi var 7-10,e dag. Det är lugnt så att säga…
Potatisen är i jord som småskalig drift i pallkragar.
Trasten har bokat plats över ingången till timmerstugan.
Fågelholkarna har hyresgäster.
Tjäderhönan ligger på ägg.
Björklöven blir större.
Älg-och renkalvar börjar synas.
Första huggormarna hälsar på.
Blommorna får stå ute på härdning.
Favorithustrun har ”sovmorgon”. Efter 0700 brukar jag hantera disken lite extra ovarsamt vilket brukar vara ”sällskapsbefrämjande”.
Nu är det väl på det viset att de flesta har sovmorgon jämfört med undertecknad som oftast startar dagen i spannet 0430-0530. Men en sak ska ni veta, om jag kunnat skulle jag ligga kvar i bädden, men en värkande kropp sätter oftast punkt för sådana lättjefyllda yttringar.
Fördelen med att starta dagen tidigt skulle möjligen vara att man får information om det förorenade mediala nedfallet före alla andra.
Var rädda om varann
/egon