Fjällsida!

För andra dagen i rad eldade vi rök-kåtan.
Varje höst strax innan älgjakten brukar livsmedelsbutikerna i Arvidsjaur och Älvsbyn tillhandahålla billigt sidfläsk. Fläsket går under namnet ”fjällsida” och säljs i ganska stora stycken (1,3-2 kilo). Det vita fettet kan vara ganska så rikligt i dessa bitar, lite av en snöklädd fjällsida med inslag av lite bruna barmarksfläckar…

Från att tidigare ha suttit som sidfläsk på en ganska fet Alviksgris övergick nu dessa till att bli en gyllenbrun och välsmakande läckerhet efter ett antal timmar i övre delen av rök-kåtans inferno.

Vi har höstmorgon i Östra Gobde.
Klockan tickar mot 0800 och jag har intagit en ”Gobdefrukost” bestående av blåbär, hallon, mjölk, turkisk yoghurt och rökt fläsk. Inget bröd och inga flingor… Allt för att hålla min diabetes på rimlig nivå. En längre skogsvandring på detta och man känner sig som ny i kroppen, okey, bättre begagnad då...
Igår när vi planerade den stundande husbilsresan mot sydeuropa kom vi fram till att det vi själva även går mot livets höst, men vi förväntar oss en låååång höst...

Inatt var temperaturen +3 grader och i skrivandets stund +6 grader.
Favorithustrun sitter med stickningen, det lär ska bli sockor till ett barnbarn.
Det sprakar och knastrar från järnspisen.
Man lovar regn under dagen.

Var rädda om varann
/egon


Kommentarer
Postat av: mats i träsket

Röker du fisk och kött i samma rökkåta?? Är det bara en myt att det tar smak av varandra? Samma temp här och mulet, det blir regn!!

2010-08-31 @ 09:12:49
Postat av: egon

Vi har i alla tider rökt allt i samma kåta och har aldrig kännt någon udda smak. Vi har t.o.m rökt kött och fisk samtidigt, men på skillda gallet. Går alldeles utmärkt.

Nu senast så rökte vi med al, sälg + enris. MUMS!!!

/egon

2010-08-31 @ 10:03:14
URL: http://gobde.blogg.se/
Postat av: mats i träsket

Ok, ännu en myt dödad då!! Är lite sugen på en rökkåta men det är ju en del man måste lära sig först om saltinläggning temp osv. Får fortsätta drömma...

2010-08-31 @ 10:46:43
Postat av: Lars Anderson

Eftersom vi bor "kloss" till Alvik (Bromma) så undrar jag vad namnet Alviksgris kommer ifrån. Här finns inga riktiga grisar som man kan slakta och röka. Bara andra sorters "grisar" som finns överallt.

2010-08-31 @ 11:21:07
Postat av: mats i träsket

Det finns ett Alvik här uppe med, tror grisuppfödaren är Alviksgården i Norrbotten.

2010-08-31 @ 13:38:22
Postat av: egon

Till Mats: (i Träsket)

Jag säger bara "studiebesök" !!!

/egon

2010-08-31 @ 14:54:06
URL: http://gobde.blogg.se/
Postat av: egon

Kan gott tänka mig att det i "södra" Alvik inte råder akut brist på sådana som borde bli "rökta" av olika anledningar...

/egon

2010-08-31 @ 14:58:56
URL: http://gobde.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0