Mellan gammalt och nytt!

Julen är avklarad och inom några dagar har vi så lagt ett bättre begagnat 2013 till handlingarna.

Undrar just hur många ggr man ska använda det gamla invanda 2013 när man daterar… brukar ju vara ganska efterhängset i början på året.

 

Jag lyssnar till ”Ring så spelar vi” i skrivandets stund. Man talar en del om det förestående nyåret och vilka mer eller mindre ohållbara löften som ska avges.

Undertecknad kommer att avge löftet att i fortsättningen vara precis så bra som jag är – och alltid har varit – med alla de fel och brister som man har med i bagaget.

 

Klockan går mot 0830 och vädergudarna ler mot oss, även om leendet stundom verkar påtvingat eller påklistrat. Mörka moln och diverse vindstötar gör sig påminda...

 

När Lisa Syrén gjort sitt avser vi att slita på skosulorna längs stränderna i spanska Roquetas. Den dagliga straffrundan som alltid företas i sällskap med favorithustrun ska bli rejält lång har vi beslutat. Tilltagande rondör och ett förfall av normalgraden får väl ses som en av anledningarna…

 

 

I eftermiddag avser vi så att bjuda ett par goda vänner på middag bestående av död älg förvandlad till kulinarisk gryta. Lite grönfoder och en flaska rött i Gran Reserva-klass kommer även att finnas till hands.

 

Gott slut och var rädda om och varandra

/egon


Juletid, ro och frid... eller kanske inte!

Idag skriver vi den 23:e december eller dan-före-dan som vissa föredrar att kalla det hela.

I morgon inträffar så en av vårt kära fosterlands största och mest traditionsbundna högtider.

Hörde faktiskt i morse via webben från gamla Sverige att det är i särklass den högtid som kommer etta, sedan kommer nog midsommar.

Midsommar ligger dock etta vad gäller flesta myggorna, de där som oftast håller sig till den röda drycken.

 

På tal om drycker så läser jag att en dam i ett av partierna med vänsterskor båda fötterna föreslår att vi ska skippa julsnapsen och dricka must till julsillen.  Nja, kanske vissa borde anamma detta… Åtminstone bör nog detta gälla den del av befolkningen som redan före julsnapsen verkar förvirrade.

Själv så avser jag att placera ett ställ med ”svenska nubbar” på julbordet och min förhoppning är att åtgången ska bli bättre än vid förra ”brakfesten” då samma ställ hamnade på bordet. Den gången var det midsommarafton 2013 och husbilen stod parkerad vid Sitoälven där denna rinner ut från Sarek.

När midsommardagen grydde den gången kunde jag konstatera att nio av de tio nubbarna hade blitt kvar. Där rådde minsann ingen förvirring…

 

Men skam den som ger sig, i morgon tar vi nya tag… sedan räknar jag om igen igenom nubbestället medan ni hemmavid går till julottan. Tyvärr så har vi nog hamnat i ”dåligt sällskap” om vi inom överskådlig tid ska få förnya nubbestället.

Nubbestället lär vid detta laget vara en av Europas mest beresta. Detta inhandlades i tyska Burg 2012 och ska nu utsättas för ett andra förintelseförsök på julbordet i Spanska Roquetas ca 700 mil senare.

Spänningen är olidlig som en programledare med påtaglig rondör brukade uttrycka sig.

 

Nu kanske vän av ordning undrar om vi inte avser att äta något… Gissa om vi gör! Vi har för avsikt att i möjligaste mån försöka skapa de dofter och den stämning som är ett måste på julbordet, detta så gott det går med spanska ingredienser och rassel i palmerna.

Det som till äventyrs skulle saknas inom traditionens ramar kommer dock undertecknad att i görligaste mån framkalla via diverse musikaliska arrangemang och djupsinnigt nostalgiska minnen ifrån barndomens dagar.

 

Julkramar till er alla oavsett vem ni är eller var ni är, om ni svingar yxan i Norrlands skogar eller går omkring med ökensand i sandalerna.

God Jul!

 

Var rädda om varann

/egon


Tankar inför julen!

 
Julen, denna underbart bedrägliga högtid.
Tänk så många som dränerar både hälsa och ekonomi inför årets mest kravfyllda högtid.
Tänk så mycket mörker och sorg som grasserar under ljusets och glädjens högtid.
Men julen är likväl för många som inte faller i "fällan" en underbar högtid.
 
För undertecknad är julen en nostalgitripp av stora mått.
Jag försöker åtminstone frammana de bästa minnena.
Det är då oftast minnen från barndomshemmet uti den norrländska obygden... hur mamma fernissade salsgolvet... hur granen hämtades... hur vi i början hade riktiga ljus i granen... hur julen liksom "smakade"... alla dessa gammeldags godsaker... knäppandet från köksspisen... riktig vinter...
Jag drar mig även till minnes de gånger hemlängtan har kramat hjärtat när man p.g.a. arbete inte kunnat delta, inte kunnat vara där man ville vara...med nära och kära.
Som ung man var jag tvungen att fira en jul på Victoriafloden i Brasilien, så mycket hemlängtan har nog undertecknad inte upplevt varken förr eller senare.
När jullåtarna den gången spelades så var det ingen brist på tårflöde...
 
Nåväl nu har vi jul igen... om en vecka närmare bestämt.
Nu är det inte längre arbete som styr om man kan eller inte kan fira julen på en viss plats.
Så mycket har nu blivit annorlunda kan jag konstatera denna tidiga morgon i husbilen i den spanska staden Crevillente. Nu är det med teknikens hjälp enkelt att på julafton tala med varandra och se varandra.
Men nu till frågan om vi i juletid längtar hem till barn och barnbarn...
Jo, där finns nog alla våra tankar!
 
Om ngn dag ska undertecknad med favorithustru rulla vidare mot söder, planerna har varit ganska vaga inför denna jul, men nu har vi beslutat att parkera i Roquetas de Mar över julen... sedan drar vi nog vidare... igen.
Kanske hör vi till "resandefolken"...?
 
Det är fortfarande mörkt utanför husbilen och kaffet är nykokt.
Ha nu en bra jul var ni än befinner Er.
 
Var rädda om varann
/egon
 
 

Lördagmorgon i Crevillente!

 
Vi skriver idag den 7 december 2013.
 
Det är lördag och "Ring så spelar vi" pågår i SR P4.
Temperaturen visar endast +10 grader utanför fönstret. Kanske att vi kan få ihop ytterligare 8-9 grader till i eftermiddag... inte helt fel ju... 
Platsen där våran husbil står parkerad heter Las Palmeras/ Crevillente, Spanien.
 
Vi står inte parkerade vid kusten om nu vän av ordning undrar.
Varför inte det då? Jo se, hemmavid badar varken undertecknad eller favorithustru i de Norrländska vattendragen och den djupt rotade sedvänjan har vi tagit med oss till Spanien och deras kyliga vatten. Det är ju vinter...
Hemmavid är utomhusbadarna denna årstid begränsade till ett fåtal skoterförare som besitter en viss känsla av odödlighet. Det händer faktiskt att någon då och då blir överbevisad om sin tro på odödligheten.
Två affärer i Crevillente har underbara fiskdiskar.
I förrgår inhandlade vi en lax, en 4-kilos norskfödd sådan. Detta till det överkomliga priset av ca 59 sek/kg.
Efter dissekering så har halva laxen gravats och andra halvan förvandlats till stekbitar och underlag för soppor.
Igår gjorde vi en s.k. "veckans soppa" i storgrytan. Det blev en underbart kulinarisk anrättning som ju bara blir godare för var dag. Det lär nog bli ytterligare ett laxinköp innan JUL som lär "stänka över" en del till julbordet.
 
Frågan om var vi ska fira jul har ännu inte avgjorts...
Både jag och favorithustrun vill helst fira jul med någon eller några svensktalande personer, avsikten var att hinna lära dessa "utlänningar" vårt underbara språk men vi har nu insett att dom inte har speciellt lätt för att lära. Här verkar det dessutom vara mest obegåvat folk...
 
Nåväl, nu skiner solen på oss och vi ska ta dagens straffrunda, den brukar bli ca fem kilometer.
 
Var rädda om varann
/egon
 
 

Håll korpgluggarna öppna!

 

Jag försöker att inhämta information från en handfull tidningar och SR under den timma som favorithustrun bygger upp sin startsträcka inför en ny dag.

På så sätt är jag näst intill ”allvetande” när vi samlas runt en husbilsfrukost.

 

Jag läser som regel Norrbotten Kuriren, Corren, Pite-Tidningen, Aftonbladet och finanstidningen Realtid. Jag lyssnar på vädret 0555 och första morgonekot 0600 i radions P1.

 

Igår när jag skummade Östgötska Corren såg jag att Linköpingspolisen bad om hjälp med att utreda var ett rådjur hörde hemma. Det var nu inte vilket rådjur som helst utan ett normalstort sådan i brons med en vikt på ca 90 kilo.

Man hade hittat rådjursstatyn på en bakgård i Linköping. Polismannens gissning var att statyn inte kunde ha transporterats så långt med den vikten.

 

Det kan visserligen finnas fler än ett sådant som är gjutet i brons i full storlek, men jag är inte övertygad om att mer än ett har stulits någonstans. Det rådjur som jag känner till stals för ca 20-25 år sedan från stadshotellet i Skellefteå och vad jag vet har det aldrig återfunnits… förrän nu, kanske.

Jag hade ju sett statyn vid otaliga tillfällen och tycker mig nu ha sett en gammal bekant…

Nåväl tipset ligger nu hos Polisen.

Nu avser jag att rulla upp husbilsgardinerna och se vad spanska Crevillente har att erbjuda denna dag.

Dessutom verkar favorithustrun att vara på ingående.

 

Håll efter buset och var rädda om varann.

/egon

 


RSS 2.0