Det är hälsosamt och stärkande i fjällen!

Det är nu gått ca 50 år sedan jag började utforska vår underbart spännande och ganska lynniga fjällvärld.

 

Före körkortets tid så fanns det alltid ngn äldre upplaga av de så kallade fjäll-fiskeentusiasterna som såg till att man fick följa med på turen.

På den tiden så spelade det mindre roll hur ens nattlogi var beskaffat, det kunde vara under en presenning eller många gånger under en risig gran. De gånger man kunde ta in i en öde torvkåta så upplevde man ett visst mått av lyx.

På den tiden var undertecknad inte ägare till ngt fjälltält – jag var stolt ägare till ett 4-manstält med stålrörsstativ, vikten var 13 kg. Inte nog med att tältet var en mansbörda, man skulle ju ha med diverse skaffning och fiskredskap.

 

På tal om fiskeredskap så kan jag berätta om min första kastspörulle – den hette Rekord 1300, en ljusgrön skapelse som kunde skapa dubbel underhållning, den kunde inte bara användas till att veva in en firre, den kunde bygga diverse fågelbon som det tog timmar att reda upp. Misstänker att det var vid sådana tillfällen som de mest exklusiva förbannelserna uppfanns.

Då var fisketurerna långa och tröttande, idag så är dessa turer endast en bråkdel så långa men dubbelt så tröttande. Åldern har delvis tagit ut sin rätt som det brukar heta…

 

Den senaste veckan har vi haft vår husbil parkerad vid Sitoälven (Sitoätno) där stigen till Laidaure/Aktse startar. Därifrån kan man efter dryga milen till fots åka båt till fjällhemmanet Aktse där Wille och Sigurd Länta tidigare levde sina liv, dessa personer är nu sedan många år borta och idag så heter Aktses härskare Lennart Länta, även han har idag blivit en ”äldre man”.

 

Under denna fjälltur hann vi med att stanna en natt hos Harry Skarin i Tjåmotis – Harry har nu nått den hedervärda åldern av 83 år, men trots sin ålder så har han glimten i ögat och en obruten livsvilja. Till denna nestor medförde jag en båtmotor som var i stort behov av handpåläggning, jag vet att detta fixar Harry…

 

Vi har denna gång fiskat i Tjaktjajaure och utloppet från Sitoälven. Varje dag har vi gått långa turer för att bärga ett antal firrar, 6-12 km vandrande varje dag. Både jag och favorithustrun blev rejält slitna, men vad gör man inte för att få landa röding och öring i kilosklass…

 

Man behöver ju inte bära på ngn bärs då man har kallt klart fjällvatten att skölja ner en och annan Alvedon med.

Det var myggfritt och temperaturen kröp mot nollan nattetid.

En riktig säng i husbilen är en gudagåva när kroppens alla delar skriker i protest… men vi kommer säkerligen att göra fler turer oavsett denna omilda behandling.

 

Var rädda om varann

/egon

 


Kommentarer
Postat av: Yvonne.A.

Åhh, det låter härligt. Stiliga bilder.
Jag får bärga mig till i slutet av augusti,
då går färden norrut.
Ha några fina dagar och njut av vår vackra fjällvärd.
Även vi kommer ut en sväng i spenaten över
midsommar. Just nu full fart på renovering av kök!
Allt gott till Er båda!

2014-06-17 @ 06:45:10
Postat av: Lena & Jan

Att våga vara "fjällräv" måste vara en ynnest, ni har den gneta o själ som krävs o får ju en naturbelöning som är få förunnat! Midsommar närmar sig, ha en fantastisk sådan, vi ska göra så gott vi kan o försöka hitta "tystnaden" på ett av våra "smultronstället". Kram

2014-06-17 @ 10:37:02
URL: http://rullandeteamet.blogspot.com
Postat av: egon

Vi har nu efter en fin vecka i vår sista vildmark återvänt till Moskosel.
Snöbyar och en ganska otjänlig väderlek drev oss mot hemmet... visserligen kan jag inte påstå att vädret på hemmafronten var ngn större höjdare. Snöbyar igår och humlen i Gobde hade frusit. Där kunde man avläsa -2,5 grader senaste natten.
När nu detta har passerat så väntar en kanonsommar...kanske.
/egon

2014-06-17 @ 12:57:13
URL: http://gobde.blogg.se
Postat av: Matsiträsket.

för några nätter sen var det -2,5 på några platser häromkring! Man undrar ibland vad en hydda i Afrika kan kosta hyra?! Vi har mycket värme kvar om det ska jämna ut sig, men det blir väl så att det är t skirt och string kalsonger till älgjakten!!

2014-06-25 @ 13:52:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0