Två jägare!

 
I förmiddags då jag tillsammans med favorithustrun tog en längre straffrunda fram till utloppet från sjön Malmesjaur så blev vi varse en lika spännande som misslyckad jakt.
Vid den dammlucka som nu är stängd har det bildats en mindre vattensamling och en lika ynklig bäck som sakta söker sin färd vidare ner till Piteälven.
Jag studerade stenarna i höljan och upptäckte då en öring som stod och iakttog nägra småfiskar. Efter att ha gjort "favvon" uppmärksam på skådespelet så upptäcker vi en mink som är på ingående för att inta sin frukost.
Öringen blir varse faran och pilar in under en sten.
Minken som är en synnerligen kunnig jägare startar jakten på "frukostlådan". Han söker igenom botten sten för sten, öringen pilar vidare till nästa skydd och nästa skydd.
 
Minken drog en nitlott.
Obeväpnad som jag var kan man nog påstå att även jag drog en nitlott.
Men upplevelsen kan nog ses som en vinstlott.
 
För den mindre kunnige kan jag berätta att minken är en grym marodör som kan ställa till med stor förödelse i ett mindre vattendrag.
Här om året fick jag mottaga Svensk Jakts kavajnål "guldminken" för mina insatser i kampen mot vildminkens utbredning.
När kroppen är i olag så är hemtransporten av en mink att föredra.
Älgar är liksom så otympliga... men klart trevligare att ha i "frösaboxen".
 
Var rädda om varann... och det vilda.
/egon
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: 3M

Vad gör man för att få en kavajnål "guldminken"? Jagar man de vilda och sparar skinnen till något varmt och gott. De är dock väldigt söta att titta på, de där smådjuren. Men du vet bestämt vad du pratar om. Ha det så gott i naturen. Håller tummarna för jakten! 3 M

2012-09-01 @ 20:32:42
URL: http://www.seniorerspekulerar.se
Postat av: egon

Om man för ett antal år sedan hörde till den jägarstam som beskattade minkstammen kunde man bli ägare till denna "guldmink".
Att sedan förädla skinnen till ex en minkpäls rekommenderas dock inte då detta i sin tur kan få den dåligt beskattade "stammen" djurrättsaktivister att se rött.
/egon

2012-09-02 @ 05:48:38
URL: http://gobde.blogg.se
Postat av: Lena & Jan

Jädrans spännande att se minkens framfart inför sitt tilltänkta frukostmål. Vi slutspurtar i trädgård, rutinläkarbesök, tandläk d:o, myndighetskontakt etc. Radiotjänst i Kiruna hade kö på 46 (!) samtal, tur man klarar internet, arma gamlingar i vårt samhälle... Som tidigare klagan; så sker inget längre på avtalad tid, vi har ännu ej fått best kakel (12/7) till nya köket, elleverantören (12/8) har ej lyckats bekräfta nyval av avtalet. M m.. Vad f..n är det som händer i vårt samhälle, ska vi behöva börja jobba igen ....?

2012-09-12 @ 16:33:21
URL: http://rullandeteamet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0