Sellak!

 Till att börja med vill jag påpeka att den sellak vi här avser på intet sätt har med  någon känd skådespelare att göra. 
Långt därifrån, våran sellak har betydligt högre dignitet än så.
Dessutom misstänker jag att våran sellak skänker välbefinnande och stillar hungern för betydligt fler än vad dess skådespelarnamne förmår att göra.
Våran sellak är en liten silverglänsande laxfisk som lever i ett antal insjöar i dessa trakter, den är liten, vanlitgtvis 8-15 cm och har sin lekperiod på senhösten.
Det lär finnas en föreställning om att denna fisk är en egen art men så är nu inte fallet. Ursprungligen härstammar den från en liten dvärgartad blåsik som finns i Hornavan och därifrån har spridit sig till ett antal sjöar uti obygden.
När man fångat en dylik krabat så kan man genom att titta på huvudet bestämma om det är en siklöja eller en blåsik/sellak, sellaken har överbett och siklöjan har underbett.

Nåväl, här om dagen blev undertecknad med favorithustru erbjudna att medfölja en god vän för att dra not efter denna kulinariska läckerhet i en insjö några mil från där vi har våra bopålar.
Innan kvällen var till ända hade vi dragit notvarpet, landat fisken, rensat densamma samt avnjutit en panna kokt och en panna stekt. I övrigt bestod anrättningen av kokta potäter och tunnbröd från Loböle. 
Som dryck till anrättningen åtnjöt vi "ortens" egna drycker, vatten och mjölk.


Kvällen bjöd på ljumma lappländska vindar med ett minimum av mygg.
När sedan den efterhängsna solen beströk horisonten så tackade vi för oss och återvände till den ständigt pulserande metropolen Moskosel.
Kan man annat säga än att stundom så mår man oförskämt bra...

Var rädda om varann
/egon


Kommentarer
Postat av: Yvonne.A

Tänk vad mycket man inte vet!

Aldrig hört talas om denna fisk.

Till lunch åt jag rökt böckling,

maken avstod till förmån för

stekt äggmacka.

Fin dag men nu ett stilla sommarregn.

2012-08-06 @ 19:15:14
Postat av: egon

Läste i bladet att man i sjön Gråträsk på ett enda notvarp hade landat 1200 kilo sellak. Händelsen utspelade sig för många år sedan men oavsett när så var det en ansenlig mängd fisk.

På bygden omtalas att när det begav sig så åkte en man som gick under namnet "gråträskar,n" runt i obygden och sålde sellak.

/egon

2012-08-09 @ 12:57:42
URL: http://gobde.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0