Smärta på äldre dar!

 

 

Man behöver inte vara ngn Einstein för att konstatera att befolkningen i Norrbottens obygder till hög andel består av en äldre generation och att av dessa är en stor andel över 65 år.
Vidare så står det klart att av dessa över 65 år lider många av mer eller mindre svåra krämpor som inte sällan framkallats av ett långt arbetslivs ”ogästvänligt” slit.
Många går med kroniska smärtor som gör vardagen till ett veritabelt h-vete.

Som tur är finns vid Sunderbyns Sjukhus inrättat en smärtklinik avsedd att hjälpa vid svåra smärttillstånd, detta var i.a.f vad jag och förmodligen många med mig trodde var avsikten.
Så långt är allt gott och väl.
Men nu kommer vi till den delen som gör att man kan ta sig för pannan i oförstående och skräckblandad förundran.

Man hjälper inte personer över 65 år, eftersom dessa inte är i arbetsför ålder.
Karin Hellsten, verksamhetschef vid basenheten rehabiliterin/reumatologi säger att om man kommit upp till åldern över 65 år så blir det vårdcentralerna och äldrevården som man får vända sig till. Hon tillägger, ”det är dock tunt med läkare som satsar på kompetens vad gäller långvarig smärta hos äldre”.
"smärtlindring och smärtbehandling är tyvärr ett bristområde i Norrbotten" avslutar hon.

Här kan man då konstatera att ”gamlingar” är ganska försumbara…
En del läkare vid vårdcentralerna har tydligen föga aning om tingens ordning vid Sunderbyns Smärtklinik eftersom de ställer remisserna dit, och sedan får man dessa i retur efter en tid...
Eller så har man stafettat i andra län där svår värk ”tillåts” i åldrarna över 65 år.

Vid en kontroll vid Smärtkliniken Regionsjukhuset i Umeå framkommer att någon sådan åldersbegränsning känner man inte till. Det är olika som man säger!

Som tur är har jag inte själv konfronterats med ovanstående diskriminerande särbehandling av äldre utan snarare upplevt att den vård som jag erbjudits vid nämnda sjukhus varit både tillfredsställande och proffesionell.

Men frågan kvarstår dock, ”blir inte politiker äldre även i Norrbotten”?
För det kan väl ändå inte vara så att politikersysslan inte framkallar slitage på kroppen… eller kan det?

Var rädda om varann och "di gamle" som byggde Sverige.
/egon

 


Kommentarer
Postat av: Lennart Ekelund

Det borde vara samma förutsättningar om du åldras i skällentorp (Hallands län) eller Gobde (Norrbotten)-självklart för dig och mig ! det borde vara samma förutsättningar om du går i grundskolan i Skällentorp eller Gobde-självklart för dig och mig-Men vi fick inte det samhälle som bl a Per-Albin skissade på.Vi fick ett samhälle där turen avgör vilken vård resp skola du får. Hur ändra på detta ?

Det enkla svaret-flytta.....

Detta blev lite dystert men sanningen i detta är dyster ! Eller hur...

Hälsningar från Skällentorp och 64-åringen...:-)

2011-09-05 @ 18:56:09
Postat av: mats i träsket

En läkare som höll föredrag sa: Ni ska bli politiker. Varför det var den allmänna frågan. De blir nog inte sjuka om man ser till de förslag de lägger, svarade han. Min läkare tror inte min diagnos finns, som det verkar. Och finns den är det inte den jag har. Konstigt då läkare har ställt den och en professor konstaterat det. Man slutar aldrig förundras.....

2011-09-05 @ 20:24:41
Postat av: Inger Hammar

Det är länge sedan dom som byggde Sverige uppskattas. Jag tycker att det verkar som att vi är på väg mot ättestupan. Men våra skattepengar vill dom ha.

2011-09-06 @ 11:51:15
Postat av: Yvonne & Christer

Vård någon? Inte i Sverige i alla fall! Att du dessutom ska få olika behandling beroende på var du bor är märkligt och rentutav brottsligt!

2011-09-07 @ 21:02:21
Postat av: Lars A

Flera politiska beslut, som sedan hanteras av tjänstemän !

Fredrik Jansson i Skelefteå måste vart tredje år bevisa att hans amputerade ben inte växt ut, för att få tillstånd till handikapparkering. (enligt TV4 nyheterna, Skelefteå)

2011-09-09 @ 16:42:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0