Vinterbadaren!


När man har kommit in på Gamla Gobdevägen öster om sjöändan, precis innan man når fram till skogskanten, där kommer en mindre kallkällbäck som mestadels har öppet rinnande vatten hela vintern.

Bäcken har några kallkällområden som avinningsort. Dessa små kallkällströmmar rinner sedan ihop och är huvudådran där den passerar under G:a Gobgevägen, 300 meter längre västerut rinner den ut i Ö:a Gobdejaurs östra ända. 
Det är ingen mäktig ström, men den har ett underbart dricksvatten.

Idag stannade jag till där bäcken går under vägen. Där jag sitter på snöskotern med kameran i hand för att få en vacker vinterbild med öppet rinnande vatten så kommer en strömstare dansande och knixande längs bäcken. Ibland gör den en tur under vattnet och hämtar någon vattenlarv, uppe stund och så ett nytt vinterbad igen.
Jag lyckades inte fånga den på bild, det fick räcka med att den gjorde mej glad.

Strömstaren som heter "cinclus cinclus" är en lustig individ. Den lille tuffingen tar all sin föda under vatten.  Den finns aldrig vid ett förorenat vatten. Den påminner delvis om en stare men har ett vitt skjortbröst, och den verkar inte heller bli våt av sina undervattensexpeditioner.
En strömstare vid ett strömdrag går aldrig att missa.

Jag fick i alla fall en vacker snötyngd vinterbäcksbild denna dag då temperaturen  var sju minusgrader och himlen var molnfri.
Väl hemma i Ö:a Gobdejaur så bjöd Laila på nygräddad "lingonlimpa" och nykokt kaffe.

Var rädda om varann, och NATUREN

/egon

Kommentarer
Postat av: Imse

Mycke sö är det!
Vackra bilder blir det!

2007-11-15 @ 17:28:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0