Tidsfördriv!

JUST NU!                                                                       -14 GRADER och KLAR VINTERHIMMEL.

Har ni någon gång funderat över vad det är som gör att de flesta människor kan sitta och glo in i dansande lågor i timmar, det kan vara en kaffeeld, en öppenspis eller genom glasluckorna i en braskasett. Att människan i alla tider har fasinerats av detta fenomen är känt.
Det kanske är föregångaren till rörliga bilder..., inte vet jag.

Ett annat fenomen som man kan stirra på under dagens ljusa timmar är ju fågelbordet och alla dess gäster.
Ett är då säkert, att vi "gubbs" som har fågelmatningen som ett vinternöje lägger förmodligen mera tid till att stirra genom fönsterrutan än på tv-rutan.
Det är minsann inte några tillrättalagda digitala synvillor då man har blicken på fågelbordet, den bistra verkligheten visas ALLTID i realtid.                                                                                                                                             Vi har som ständiga matgäster: domherrar, bofinkar, talgoxar, titor, större hackspett, lavskrikor och minst fyra ekorrar. Även ett antal mindre välkommna nötskrikor dyker upp då och då, och i morse kom en duvhök på en terror-runda. Sådana herrar brukar, åtminstonde i svunnen tid, orsaka en del vapenskrammel. Ni vet, "kriget mot terrorismen".
LAVSKRIKAN, denna oskygga fågel lägger sina ägg i ett välisolerat, och välgömt bo under mars månad. Inte sällan så ruvas de 4-5 äggen i 20-30 graders kyla.
Det är ganska vanligt att det kan ligga någon död unge kvar i boet sedan häckningen är över. Den ungen har då svultit ihjäl därför att lavskrikan inte vill avslöja var boet är beläget om det finns nötskrikor eller kråkfåglar i närheten. Dom vägrar att mata tills kusten är klar..., då kan det ibland vara för sent för någon av ungarna. VILKEN FÅGEL!

Nu ska jag koka en kopp kaffe och lägga in ett vedträ i järnspisen.
Efter kaffet ska jag trampa upp ett skoterspår på norra sidan Ö:a Gobdejaur. Samtidigt passar jag på att titta till en mårdfälla. Det har hänt att mården gjort någon tur ända fram till fågelbordet.
 
I morgon ska jag kolla isarna.

Var rädda om varann och ta på extra sockar
/egon


Kommentarer
Postat av: Imse

Sockarna är på!
Å rädda är vi...om varandra alltså!

2007-11-16 @ 16:07:56
Postat av: Sara

Sitter pa jobbet och kollar vad gubben och gumman gor dar hemma i skogen. Fagelmatning och iskollning - allt verkar vara i sin ordning.

2007-11-17 @ 12:49:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0