Det snöar....igen!


Med detta kan man ju avse att  det ånyo kommer snö eller att man blir igensnöad. Nej, det avser inte insnöad som ju  kan ha en ganska negativ klang.

S N Ö ! Visste ni att samerna har över 100 ord för snö eller snörelaterade begrepp, detsamma gäller för inuiterna. Till dessa kan man nog lägga till ett antal snörelaterade begrepp såsom "lappmögel" eller som i morse när man nosade ut genom ytterdörren och sa "dj-a snö". Uttrycket lappmögel hörde jag första gången uttalas av en man på Solla herrgård utanför Linköping. Fem centimeter blötsnö hade fallit, och man fick då veta varifrån snön och en själv härstammade.  Sedan bjöd han på rådjursjakt , Tack Lars!
Ovanstående uttryck lär nog inte ingå i de ord som man hittar i encyklopedin.

Det snöar ymnigt i skrivandets stund. Jag kan inte dra mig till minnes  att sådana snömängder har fallit i början på november. Mängder med snö kan ju komma vid denna tid utan att det därför bör ses som något extraordinärt, men som läget på snöfronten är just nu har jag svårt att hitta i minnesbanken. Rapporter från  Gobdejaurtrakten säger att när pågående snöfall är över så kan vi mäta 80-90 cm TUNG SNÖ.
Avsikten var att köra upp till vårt andra hem i Ö:a Gobdejaur denna dag , men snöfallet gjorde att vi skjuter upp resan en dag. Det är trots allt sju kilometer i obanad terräng med skoter. Snöskyffeln fårallt göra oss sällskap bak i skoterpulkan.
Förresten så använder jag uttrycket VÅRT andra hem, men det är nu de`fakto så att vi har gett bort fastigheten.
Men vi har tillåtelse att bebo fastigheten fram till att vi inte längre mäktar med det arbete som det innebär att bo i ödemarken. Vi har också full rätt att kosta på fastigheten obegränsat... de ni! 

I normala fall så brukar vi köra var sin skoter från stora vägen upp till Ö:a Gobdejaur. Men lailas gamla kära Lynx fick inte plats på släpet. Den verkade inte speciellt ledsen för att den måste vila ytterligare en tid, gammal och trörr ni vet... , lite åt ägarhållet!

Gäddfisket sket sig! Med sådana snömängder på isen så vill nog ingen som inte när på en självmordstanke ge sig ut. Den relativt tunna höstisen har nu pressats ner av snötyngderna och bärigheten blir ju däefter. Nu får vi dyka ner i frysen efter sommarens OMEGA 3,  den infrusna sommarsiken eller eventuellt någon öring. 
Gäddan är ju en "magerfisk" med en fetthalt på endast 21% så gädd-omegan kan vi glömma.

Det är ju FARS DAG idag, det kanske vi skulle fira med stekt strömming.

JO, det stämmer , vi älskar fisk i alla dess former.

Var rädda om varann
/egon

Kommentarer
Postat av: Imse

Vad du skriver duktigt!
Fortsätt så!

2007-11-11 @ 20:07:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0